Връзки за достъпност

Извънредни новини

Репортажи за пандемията и убийството на Джордж Флойд бяха отличени с награди "Пулицър"


Журито отличи и 18-годишната Дарнела Фрейзър, която засне ареста и последните минути от живота на Джордж Флойд
Журито отличи и 18-годишната Дарнела Фрейзър, която засне ареста и последните минути от живота на Джордж Флойд

Журналистически материали за пандемията от COVID-19, за убийството на чернокожия Джордж Флойд и за трудовите лагери за мюсюлмани в Китай бяха отличени с тазгодишните награди „Пулицър“. Церемонията по награждаването се проведе онлайн и победителите бяха обявени в излъчване на живо.

В категория „В служба на обществото“ наградата беше присъдена на екипа на Ню Йорк таймс за „смелото и мащабно отразяване“ на пандемията от COVID-19.

Трима журналисти от Бъзфийд нюз бяха отличени в категорията за международни репортажи за поредица публикации за трудовите лагери за мюсюлмани в Китай.

Изданието Стар Трибюн получи награда за задълбоченото си отразяване на убийството на Джордж Флойд и последвалите протести срещу расизма.

Журито отличи и 18-годишната Дарнела Фрейзър, която засне ареста и последните минути от живота на Флойд.

Агенция Асошиейтед прес спечели две награди за фотография.

Едното отличие отиде при главния фотограф на агенцията в Испания Емилио Моренати. Той беше отличен в категорията за фотографски обзор - поредица от кадри, посветени на коронавируса и засегнатите от пандемията и от мерките хора в Испания.

Колектив от фотографи на Асошиейтед прес беше отличен в категорията за новинарски кадри за отразяването на протестите след смъртта на Джордж Флойд.

Наградата в категорията за разследваща журналистика получи Бостън глоуб за поредица от публикации за липсата на държавен контрол върху безопасността по пътищата.

Наградата в категорията за обяснителни публикации отиде при екип от журналисти на Ройтерс за материали, свързани с имунитета на полицаите, който ги предпазва от преследване дори когато използват прекомерна сила. В същата категория беше отличено и изданието Атлантик за публикации, посветени на пандемията.

Наградите Пулицър са най-престижните отличия за журналистика и литература в САЩ. Те носят името на издателя, редактор и журналист Джоузеф Пулицър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG