Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минеков ще изпрати сигнали за злоупотреби в културни проекти на европейската прокуратура


Служебният министър на културата Велислав Минеков
Служебният министър на културата Велислав Минеков

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи, че ще изпрати сигнали до ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура за злоупотреби в културни проекти, изпълнени с европейски средства.

Като пример за такъв проект министърът посочи пред БНР ремонта на крепостта в местността Яйлата.

По думите му реставрацията на ранновизантийската крепост в местността Яйлата край Камен бряг, извършена преди 7 години от бившия кмет Цонко Цонев, е изпълнена с нарушения. През седмицата той нарече обекта „бутафорията от итонг и картон - имитация на крепост“, припомня „Медиапул“.

„И евро и половина да беше, пак щях да го дам на европейската прокуратура. Строителство върху открити останки е повече от кич, това е унищожение“, каза Минеков пред БНР.

Служебният министър на културата каза също, че ще изпрати сигнал в прокуратурата и за ремонта на Ларгото в София. По-рано Минеков съобщи, че Брюксел не признава над 50% от изхарчените 15,8 млн. лв. евросредства за този ремонт, като показа кореспонденция между Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската комисия и България.

„Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Към мен има страшно много оплаквания във всякаква форма, но не съм способен да помогна на всички“, каза Минеков пред БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG