Връзки за достъпност

Извънредни новини

НДК с над 80 млн. дълг, 4.5 млн. липса от „Ларгото“. Минеков описа част от откритията си в министерството


Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Изчезнали пари от ремонт, натрупан огромен дълг, неизгодни договори и бутафорни реставрации. За тези и други нередности, свързани с дейността на Министерството на културата разказа служебният министър Велислав Минеков по време на пресконференция във вторник.

Сред отчета му за състоянието на институцията бяха включени знакови проекти, извършени през годините на управление на ГЕРБ. Сред тях са реконструкцията на „Ларгото“ в София, създаването и ремонтът на галерия „Квадрат 500“, дейностите около крепостта в местността Яйлата, сключването на договори за наем и за доставка на услуги.

Минеков говори още и за повдигнатото обвинение срещу висшия полицай Ангел Папалезов, обвинен в трафик на културни ценности и за собствените му конфронтации с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Ето какво точно каза Минеков.

„Ларгото“ – „отговорност на един кмет и трима министри“

По думи на Минеков по проекта, свързан с реставрацията на столичното „Ларго“ липсват 4.5 млн. евро.

„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“ , каза служебният министър и цитира доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който е препоръчано “да се търси отговорност от трима министри и един кмет“.

Той добави, че по случая ще бъдат изпратени сигнали до българската и европейската прокуратури.

Проектът, чиято обща стойност е 12 млн. лева, беше завършен с около месец закъснение в началото на 2016 г. и беше започнат по времето, в което министър беше Вежди Рашидов. Малко след това Министерството на културата заведе дело срещу изпълнителите, но те бяха свързани със забавянето му, а не с други нередности.

Случаят с ремонта на Ларгото придоби голяма популярност заради записи, на които се твърди, че се чува бившият министър на културата Боил Банов, публикувани от тогавашният народен представител от БСП и настоящ евродепутат Елена Йончева. Тогава прокуратурата не откри доказателства срещу Банов.

От откриването на „Ларгото“ досега бяха извършени и редица ремонти.

Квадрат 500 и Яйлата

Освен по отношение на ремонта на „Ларгото“ от министерството на културата ще бъде подаден сигнал и относно създаването и последвалият ремонт на галерия „Квадрат 500“ в София. Проектът беше един от знаковите за културния сектор в последното десетилетие и често беше отчитан като голям успех на ГЕРБ и лично на бившите премиер и министър на културата – Бойко Борисов и Вежди Рашидов.

Минеков засегна и друг проект от последните години, свързан с крепостта в местността Яйлата.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1.6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза министърът и добави, че това е спряло проучвания в местността.

Дългът на НДК

По данните на министерството на културата към 1 януари 2021 г. дългът, който НДК е натрупал се равнява на 86.5 млн. лв. Той добави, че дори е направен опит за вземане на дълг, който се равнява на 10 млн. лв.

„Дали това не е опит за приватизация на НДК? Аз няма да разреша приватизация на НДК“, каза министърът.

По случая той каза още, че ще назначи проверка за това как партия ГЕРБ се е настанила в сградата на НДК срещу символичен наем и на какво основание се е случило.

Договори и услуги с Божков, Златев и Блъсков

На пресконференцията във вторник стана ясно още, че въпреки недостига на сгради на МК, то е дало големи помещения под наем на издателя и главен редактор на „Труд“ Петьо Блъсков. Минеков цитира договор, според който помещения в столичния квартал „Изток“ с обща площ от 450 м2 са били дадени на фирмата на Блъсков „Южен кръст“ за срок от 10 години срещу наем от 5.76 лв. на м2, при средна цена от 11 лв. м2 в района.

Минеков намекна и че произведения на Вежди Рашидов са били изкупувани от фирми, свързани с Васил Божков и Валентин Златев. Той обвърза това с получавани в замяна услуги от страна на министерството.

„На 7 ноември 2018 година от НС идва предложение за промени на Закона за културното наследство. Там се отваря възможност за колекцията на Божков - със закон. Този закон стига дотам, щото идентифицирането може да се случи навсякъде. Дори в частен музей“, каза Минеков. Той добави, че в колекцията на Божков има голям брой произведения на Вежди Рашидов, които “не са подаръци“, докато в същото време постъпленията от хазарта във фонд „Култура“ са били „комични”.

Относно Златев Минеков намекна, че „Лукойл“ и „Джи пи груп“ също получавали договори за изпълнение на проекти, докато централите им са били украсявани с произведения на Рашидов.

БНТ и Папалезов

По отношение на обвинението срещу Ангел Папалезов, Минеков каза, че все още не знае каква е тезата на полицая, но „ явно е, че е обвинен по скалъпени обвинения“. Той каза, че целта на прокуратурата е била Папалезов да бъде сплашен, за да не работи заедно с министъра.

За подкрепа на думите си той изтъкна, че показаните от прокуратурата монети, иззети от офиса на Папалезов са имитация.

Министърът реагира и на новината, че Управителния съвет на БНТ ще сезира редица международни организации заради негови изказвания и писмото, което изпрати до телевизията и Съвета за електронни медии (СЕМ).

„Напоследък се оказва, че аз подривам свободата на словото. Лъжа е, че съм обвинил журналистите на БНТ. Не ги обвинявам, а моля генералния директор да обясни този инцидент“, каза той по повод промяната на програмата на държавната телевизия заради излъчване на извънреден брифинг на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG