Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на културата няма да получи неустойка за ремонта на Ларгото заради изпуснат срок


По случая прокуратурата не намери достатъчно доказателства, за да образува дело срещу министъра на културата Боил Банов
По случая прокуратурата не намери достатъчно доказателства, за да образува дело срещу министъра на културата Боил Банов

Министерството на културата няма да получи 753 хил. лева неустойка от изпълнителите на ремонта на Ларгото и ще трябва да плати 73 хил. лева за съдебни разноски. Това стана възможно, след като искът на държавната институция беше отхвърлен на две инстанции, а ведомството е пропуснало срока за обжалване на решението пред Върховния касационен съд (ВКС), съобщи Капитал.

Проектът, чиято обща стойност е 12 млн. лева беше завършен с около месец закъснение в началото на 2016 г. Малко след това Министерството на културата заведе дело срещу изпълнителите – „Пътстрой – Варна“, „Пътища и Мостове“, „Реставрация“ и „Фиананс груп 2013“. През 2017 г. Софийският градски съд (СГС) реши, че от ведомството нямат основание да искат неустойка от изпълнителя на проекта „Антична Сердика“, тъй като забавянето на ремонта се дължи на обективни причини и не е по вина на дружеството.

В началото на 2019 г. това решение бе потвърдено и от Софийския апелативен съд (САС). Тогава стана ясно също и че министерството е приело работата по двата етапа за приключена по различно време, а според договора изпълнителят дължи неустойка, ако забави проекта в цялост.

Последната възможност за обжалване от страна на МК обаче е пропусната. От ведомството е трябвало да подадат жалба до 12 март 2019 г., но от разпореждане на ВКС от 21 март става ясно, че от ведомството са се забавили с един ден и жалбата им е била върната. От министерството са обжалвали окончателнтото прекратяване на делото, но съдът отхвърля и тази жалба, тъй като от ведомството, ръководено от Боил Банов, са се опитали да действат в разрез с правилата.

Част от нарушенията, извършени от министерството, включват внасяне „на ръка“ на жалбата, но не в Апелативния съд, а в Софийски градски съд. От министерството са излезли и с версията, че са изпратили в срок жалбата, но по пощата, но приложеното като доказателство ксерокопие от плик е било „с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба“.

Пред „Капитал“ от МК са коментирали, че по случая тече дисциплинарна проверка.

Случаят с ремонта на Ларгото придоби голяма популярност заради записи, на които се твърди, че се чува министър Банов, публикувани от тогавашният народен представител от БСП и настоящ евродепутат Елена Йончева. Според нейните разкрития през 2016 г. Боил Банов, тогава в ролята си на заместник на министъра на културата Вежди Рашидов, чрез поредица от ходове е направил възможно „опрощаването“ на 750 хил. лева неустойка на фирмите, реконструирали Ларгото.

Малко по-късно прокуратурата започна проверка в министерството, но през април заяви, че се отказва да образува досъдебно производство срещу Банов, поради липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Покрай скандала, станал известен като „Ало, Банов съм“, самият министър на културата заяви, че е бил рекетиран в продължение на години със записите, публикувани от Йончева. В интерю тогава той заяви, че е бил изнудван от „малка организирана престъпна група“, от която част са били държавният служител Ангел Ангелов и негов сътружник от частни сектор Иво Костов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG