Връзки за достъпност

Извънредни новини

УС на БНТ сезира международни институции заради министъра на културата


От Управителния съвет на БНТ определят действията на министър Велислав Минеков като "безпрецедентна атака"
От Управителния съвет на БНТ определят действията на министър Велислав Минеков като "безпрецедентна атака"

Управителен съвет (УС) на БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода. Причина за действията на държавната телевизия са изказвания и писма на министъра на културата Велислав Минеков по повод излъчването на брифинг на партия ГЕРБ.

На 22 май БНТ прекъсна редовната си програма, за да излъчи на живо брифинг на партията на Бойко Борисов, който беше посветен на информацията за подслушване преди изборите политици. Това направиха още и другите две национални телевизии бТВ и Нова.

По повод действията на националната телевизия министър Минеков тогава каза, че “се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да предизвикам оставката на господин Кошлуков” и добави, че прекъсването на редовните програми може да дойде са в случаи на заплаха за националната сигурност. По-късно той изпрати писма до Съвета за електронни медии и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков с въпроси, свързани с решението за излъчването на извънредния брифинг на ГЕРБ.

Преди седмица Кошлуков отговори на въпросите на Минеков, като заяви, че програмата на БНТ не е била прекъсвана, а излъчването на брифинга на ГЕРБ е било решение на редакционния екип. В писмения си отговор той подчерта, че никой няма право да се меси в редакционната политика на телевизията.

От УС на БНТ пишат, че телевизията е “подложена на безпрецедентна атака” и че с думите си Минеков е обвинил журналистите в “нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност“.

“Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници”, пишат още от УС.

От там заявяват, че писмата и стенограми от пресконференциите с участието на Минеков ще бъдат изпратени в Европейския съвет за радио и телевизия, Европейската комисия, Европейския парламент, Агенцията на Европейския съюз за основните права, дипломатическите представителства на страните от ЕС и САЩ, Съюза на българските журналисти, “Репотери без граници”, “Фрийдъм хаус“ и други.

По време на протестите с искането за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 г., често митинги се провеждаха и пред сградата на БНТ, а част от исканията бяха свързани с оставката на Кошлуков. “Отровното трио“, от което беше част Минеков, бяха сред основните организатори на протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG