Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата започва проверка на ремонтите на язовири


Министър Кирил Петков показва състоянието на язовира "Пазар дере"
Министър Кирил Петков показва състоянието на язовира "Пазар дере"

Съмненията, че държавата е плащала завишени цени за ремонти на язовири ще бъдат проверени от Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщиха от държавното обвинение в понеделник.

ВКП се е самосезирала по изнесената в събота от служебния икономически министър Кирил Петков информация, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е похаричла над 2.3 млн. лв. за ремонт на язовир "Пазар дере" край Ловеч с мотива, че състоянието му е опасно за близките населени места.

Петков обаче установи на място, че водоемът е бил източен и по думите му не може да представлява опасност за никого. Кадрите, разпространени от икономическото министерство, провокираха реакция от предшественика му на Петков – Лъчезар Борисов, според когото язовирът е бил източен непосредствено преди посещението на служебния министър.

"В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност", съобщават от ВКП.

Ремонтите на определни като "рискови водоеми" бяха възложени на ДКК, която похарчи 630 млн. лв. за целта. Подобно на поръчките за ремонти и строеж на пътища към държавното дружество "Автомагистрали", служебният кабинет започна проверка и по линия на харчовете за язовири.

Министър Петков определи случая с "Пазар дере" като корупция, а Борисов коментира пред бТВ, че "може би сценаристите на този филм са пропуснали, че има модерна измервателна система, която е заснела абсолютно всичко и посещението на министър Петков на този язовир е в период, след което точно управляваното от него министерство са изпуснали язовира и той е празен, за да бъде направен този филм".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG