Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът уличи Красимир Каракачанов в дискриминация спрямо ромското население


Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

Бившият военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е използвал дискриминационна реч спрямо ромския етнос в България, става ясно от окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), за което съобщи Българския хелзинкски комитет (БХК) в понеделник.

Става въпрос за няколко публични коментара на Каракачанов, направени в ефира на бТВ в началото на 2019 г. по повод инцидент в пловдивското село Войводино, където двама роми нападнаха мъж и впоследствие бяха заловени и осъдени за престъплението.

"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва", коментира тогава лидерът на ВМРО.

Решението на ВАС отменя актове на Комисията за защита от дискриманция (КЗД) и Административния съд – София-град (АССГ), които са разгледали казуса на първите две инстанции и не са установили нищо нередно в изразите на Каракачанов.

Според върховните съдии Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Мария Николова обаче изказването му "използваните изразни средства носят ясното и недвусмислено послание, че негативните характеристики, относими към точно определени лица, за които е установено, че са извършители на престъпления, се приписват на цялата ромска общност посредством използвания похват на обобщаването".

"Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като "нагли" членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите "се изчерпва", без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос", посочва още Върховният административен съд в решението си.

С него казусът се връща за ново разглеждане в Комисията за защита от дискриминация, която би трябвало да наложи глоба на Каракачанов, ако се съобрази с мотивите на ВАС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG