Връзки за достъпност

Извънредни новини

Симон Кяер – капитанът, който спечели сърцата на всички


Симон Кяер
Симон Кяер

Двама близки приятели влязоха във фокуса на телевизионните камери във втория ден от отложеното с година заради пандемията от COVID-19 Европейско първенство по футбол. Единият се строполи без видима причина на терена в Копенхаген, а другият беше сред първите, оказали му помощ.

През следващите дни имената на Кристиан Ериксен и Симон Кяер обиколиха световните медии. Информациите за стабилизиращото се състояние на полузащитника на Интер, който се оказа, че е претърпял сърдечен арест, не отстъпваха на реакциите на възхищение, провокирани от поведението на терена на защитника на Милан и негов капитан в датския национален отбор.

В края на първото полувреме на мача между Дания и Финландия, открил в събота двубоите от група "Б" в турнира, милиони зрители изтръпнаха от ужас при вида на падащия безпричинно Ериксен. Тази гледка моментално привлече вниманието на Кяер и рефера Антъни Тейлър, които отидоха до полузащитника.

Впоследствие се появиха коментари от медицински лица и представители на лагера на датчаните, според които мигновената реакция на Кяер, който е проверил дали Ериксен не си е глътнал езика и е започнал да му прави сърдечен масаж, е увеличила шансовете му да оцелее.

Освен това капитанът на Дания веднага инструктира съотборниците си да обградят Ериксен, за да го скрият от камерите и да осигурят възможност за спокойна работа на медицинския екип. След като той се върна в съзнание, Кяер се отправи към страничната линия, за да успокои приятелката на своя съотборник и приятел – Сабрина Квист Йенсен.

Малко по-късно легендарният датски вратар Петер Шмайхел разказа, че в този момент тя не е знаела дали бащата на двете ѝ деца е жив. Затова и Кяер беше отишъл да я прегърне и утеши заедно с настоящия вратар на отбора и син на Петер – Каспер Шмайхел.

Симон Кяер и Каспер Шмайхел успокояват шокираната Сабрина Квист Йенсен
Симон Кяер и Каспер Шмайхел успокояват шокираната Сабрина Квист Йенсен

В крайна сметка животът на Кристиан Ериксен вече е вън от опасност и макар да има сериозни съмнения дали той някога отново ще играе професионален футбол, футболистът даде знак, че е готов да се бори. Дори малко след инцидента се обади на съотборниците си, за да ги помоли да довършат мача срещу Финландия, който беше прекъснат заради припадъка му.

Връщането на датските футболисти на терена беше посрещнато с аплодисменти от играчите на Финландия, които в края на мача се оттеглиха като победители. Минималната им победа с 0:1 обаче едва ли вълнуваше някого в този момент. Дори привържениците на двете страни по трибуните показаха какво ги вълнува най-много в този момент като взаимно си "подаваха" скандирането на името на Ериксен.

Макар че излезе на терена с намерението да доиграе мача, Симон Кяер беше заменен по-малко от двайсет минути след началото на второто полувреме. След края на срещата треньорът му Каспер Хюлманд обясни излизането му от игра по следния начин: "Симон беше много афектиран. Искаше да продължи и опита, но видяхме, че е по-добре да го сменим."

"Мисля, че получихме напомняне за това кое е най-важното в живота. А именно да имаме човешки отношения. Имаме група от футболисти, които не мога да похваля достатъчно, не мога да намеря необходимите думи. Няма как да съм по-горд от тези хора, които се грижат един за друг в момент, в който толкова близък приятел е в опасност", обобщи ситуацията датският селекционер.

Така, за по-малко от 90 минути капитанът на Дания Симон Кяер се превърна от един обикновен футболист в герой. Не, защото направи нещо свръхестествено или безразсъдно смело, а заради хладнокръвната му и чисто човешка реакция, превърнала го в пример за подражание в очите на целия свят.

Оттук нататък той винаги ще се помни повече с поведението си в тези няколко критични за Кристиан Ериксен минути, отколкото с дългогодишната си футболна кариера. Тя започва през 2007 г. в датския клуб Мидтиланд и преминава през отбори като Палермо, Волфсбург, Рома, Лил, Фенербахче, Севиля и Аталанта, за да стигне в началото на 2020 г. и до гранда Милан.

Досега Симон Кяер никога не е печелил голям футболен трофей, като клубна титла или национална купа в някоя от страните, в които е играл. Бил няколко пъти вицешампион и финалист в турнири за национални купи. В събота обаче той спечели сърцата на милиони футболни привърженици, станали свидетели на случващото се на стадиона в Копенхаген.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG