Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Европа да знае, че САЩ стои зад тях“. Започна срещата на върха на НАТО


Президентът на САЩ и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор преди началото на срещата на върха на алианса
Президентът на САЩ и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор преди началото на срещата на върха на алианса

Лидерите на страните в НАТО пристигнаха на срещата на върха на алианса, която се провежда в Брюксел. На влизане всеки от тях заяви, че основните теми, които ще бъдат обсъждани и по които предстои да се вземе решение, са свързани със заздравяването на връзките между Европа и САЩ, противопоставянето срещу Русия и Китай, както и въпроси като климатичните промени и разходите за отбрана.

Преди началото на срещата генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви пред журналисти, че предстои обсъждането на широк кръг от теми и подчерта, че отношенията с Русия се намират на „най-ниското си ниво след края на Студената война“. Той добави, че страните членки ще излязат с позиция спрямо все по-влиятелният, по-добре въоръжен и по-враждебен Китай. За пръв път в историята на алианса климатичните промени и предизвикателствата за отбраната, които те поставят, ще са една от водещите теми.

„Лидерите на НАТО днес ще се договорят по стратегията ни до 2030 г., който освен заздравяването на отбранителните възможности ще се фокусира и върху киберсигурността и технологичните капацитети“, каза още Столтенберг и добави, че за това ще бъде необходима както амбиция, така и увеличаване на инвестициите.

По време на предварителния разговор между Столтенберг и Джо Байдън двамата се съгласиха, че възможността САЩ да разчита на Европа и Европа да разчита на САЩ са ключови за бъдещето на Запада.

Американският президент каза, че ангажиментът за взаимна защита на страните, членуващи в алианса, е "свещено задължение".

„НАТО има ключово значение. Искам цяла Европа да знае, че САЩ стои зад тях. По време на кампанията си често повтарях, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война (нападенията на 11 септември 2001 г. бел. ред.), НАТО излезе на преден план и изпълни задълженията си по договор“, каза Байдън.

Преди влизането си на срещата британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще повдигне въпроса относно действията на Русия по границата с Украйна, които имат ефект на дестабилизация. По отношение на Китай той подчерта, че никой в света не иска нова Студена война.

Германският канцлер Ангела Меркел също обърна внимание на отношенията с Русия и подчерта, че ще повдигне темата относно дезинформационните кампании на Москва срещу Запада.

На срещата като представител на България присъства президентът Румен Радев. На влизане на срещата той заяви, че единството е „основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО“.

Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

„Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока“, каза още Радев.

От своя страна президентът на Литва Гитанас Науседа заяви преди началото на срещата, че по-близки връзки с Русия са невъзможни докато Москва не промени поведението си. Той добави, че е необходимо обединение от страна на алианса и по въпроса за Беларус, който „губи последните си елементи на независимост“ и бива бавно погълнат от Русия.

Малко преди да пристигне в Брюксел президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара и Вашингтон трябва да загърбят проблемите помежду си, сред които и въпросът със закупуването на руските системи C-400 от турската армия. Пред турските журналисти той добави, че ще повдигне и въпроса с признаването на избиването на арменците през 1915 г. за геноцид от страна на САЩ.

С френския си колега Еманюел Макрон Ердоган е обсъдил ситуацията в Сирия и Либия. Пред медиите Макрон заяви, че двамата лидери са постигнали съгласие, че трябва да действат заедно, за да се справят с проблемите в двете страни.

Преди началото на протеста пред сградата на НАТО се проведе и протест, организиран от правозащитни организации, които поискаха затварянето на затвора в американската база, намираща се на остров Куба – Гуантанамо.

Очаквайте подробности

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG