Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Системен безпорядък и липса на правила". Служебният кабинет отчете какво е заварил


Отчетът на служебния кабинет беше представен от вицепремиерите Атанас Пеканов и Гълъб Донев, премиера Стефан Янев, вицепремиера Бойко Рашков, както и от министрите на финансите, икономиката и здравеопазването – Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров (отляво надясно)
Отчетът на служебния кабинет беше представен от вицепремиерите Атанас Пеканов и Гълъб Донев, премиера Стефан Янев, вицепремиера Бойко Рашков, както и от министрите на финансите, икономиката и здравеопазването – Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров (отляво надясно)

Служебното правителство на Стефан Янев, което встъпи в длъжност на 12 май, е заварило в държавната администрация "нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила". Така министър-председателят Янев обобщи състоянието на страната, установено от колегите му в кабинета през първия месец от тяхната работа.

Правителството беше назначено от президента Румен Радев, след като 45-тото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Затова държавният глава разпусна парламента и насрочи предсрочни избори на 11 юли.

Янев представи във вторник отчета за първия месец на служебния състав на Министерския съвет заедно с вицепремиерите Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов, както и с министрите на финансите, икономиката и здравеопазването – Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров.

"Служебното правителство демонстрира кураж да представи пред вас реалистичната картина – корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, сектор култура са обрасли в подобни негативи", каза премиерът.

Ремонт на "язовирчета" и ББР

За пример той даде огласената през последните дни от Кирил Петков практика за ремонт на водоеми, които са били определени като рискови. Според изнесените от служебния икономически министър данни за целта Държавната консолидационна компания (ДКК) е заделила 500 млн. лв., към които са били добавени 130 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР).

Общата сума от 630 млн. лв. е била изразходвана по над 200 договора за ремонти, сключени от държавното дружество "Монтажи", но до момента по тази линия са завършени само 10 "язовирчета".

През уикенда Петков инспектира първия от тях – "Пазар дере". По данни на икономическото министерство той е бил ремонтиран за 2.3 млн. лв., но накрая се е оказал източен и затревен. Предстои проверка и на останалите водоеми, чиито ремонти вече са приключени, но въпреки това те все още не са предадени на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

"Този тип шапки като Държавната консолидационна компания (ДКК) са опасни. ДКК си има собствен управленски борд и "Монтажи" е под тях и няма задължение да се отчита пред министъра. Заради тази рамка, сложена отгоре, няма и обществени поръчки. Същото е с "Автомагистрали" – шапки дружества, които дават възможност за избягване на обществени поръчки", коментира по-рано в сряда Петков пред Нова телевизия.

По време на месечния отчет на правителството Кирил Петков припомни, че още в началото на този период беше установено, че ББР е финансирала с 946 млн. лв. само 8 фирми. Последва проверка на икономическото министерство, която разкри, че 1.8 млрд лв. от държавната банка са отишли в общо 20 фирми.

В опит да пресече практика големи заеми от ББР да бъдат давани на едни и същи компании, беше променен уставът на банката, така че тя вече да не може да отпуска еднократни заеми в по-голям размер от 5 млн. лв.

Мерки в помощ на бизнеса

Наред с тези първи стъпки за осигуряването на прозрачност при държавното финансиране, Петков отчете и няколко позитивни мерки, предприети от екипа му в помощ на бизнеса. Основната от тях е националната програма за възстановяване от епидемията от COVID-19, която в партньорство с търговски банки предвижда 2.5 млрд. лв. да бъдат предназначени за осигуряване на ликвидност на най-пострадалите фирми.

Той добави и възможността за подкрепа за бизнеса по линия на инициативата "Три морета". По думите му в момента държавата работи по възможността по време на форума в София през юли да пристигнат големи световни компании като Amazon и Google, както и за това представителите на бизнеса да поканят свои партньори от 12-те страни от инициативата.

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов от своя страна увери, че "парите по Плана за възстановяване и устойчивост [на Европа] не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година".

Той призна, че има забавяне на процеса по две причини – заради решението на третия кабинет на Бойко Борисов да не подаде разработения от него план в Брюксел, както и заради желанието на служебното правителство да го подобри и "да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него".

По думите му към момента различните министерства са предоставили над 30 нови проекта, които обаче не отговарят на критериите на Европейската комисия (ЕК). Пеканов поясни, че с колегите му разглеждат около 10 от новите проектни предложения, които искат да включат в плана.

"Планът се подобрява в три измерения – да има повече контрол при изразходването на средствата в бъдеще, да получим помощ за по-ефективно измерване на ефектите от проектите и реформите в плана, и да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а не само в столицата или големите градове", обясни служебният вицепремиер.

Безработица и пенсии

По отношение на социалната политика вицепремиерът Гълъб Донев посочи, че безработицата в страната продължава да намалява и към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%. По думите му моментното ѝ ниво е 5.4%, "което е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на COVID-19".

Донев каза още, че "основната цел в работата на Министерството на труда и социалната политика през този месец е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България". Той припомни, че още на първото заседание на служебния кабинет беше решено добавката от 50 лв. за над 2 милиона пенсионери да бъде продължена.

Освен това вицепремиерът съобщи, че Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) вече е одобрил и предстои скоро правителството да вземе решение за 5-процентно увеличение на пенсиите на над 1.2 милиона пенсионери. Добави и, че продължават патронажната грижа, предоставяна на най-нуждаещите се в техните домове, както и програмата "Топъл обяд", която е осигурена до края на годината.

По отношение на подпомагането на заетостта Донев отчете, че вече тече кампанията за набиране на работещи за туристическия бранш. За целта борсите, организирани от Бюрата по труда, посредничат между работодателите и търсещите работа, "за да се подпомогне стартиралия вече активен летен сезон".

"От 1 юни стартираха и 28-те регионални програми за заетост, по които има над 2800 работни места, които ще бъдат заети предимно от хора в дългосрочна безработица – [такива на] над 55-годишна възраст и младежи без професии и квалификация, така че да подпомогнем тези групи от българското общество, които се нуждаят от заетост, квалификация и преквалификация", каза още Донев.

"Не видяхме отношение на стопанин"

Служебният финансов министър Асен Василев допълни казаното от колегите си с наблюдението, че във финансовия сектор е заварил липса на контрол, както превантивен – при възлагането на обществени поръчки, така и последващ – при тяхното изпълнение.

"Не видяхме отношение на стопанин към обществените пари и те бяха харчени безконтролно. [...] Вече има повишена събираемост на данъците от страна на Националната агенция по приходите (НАП), като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета", коментира Василев.

По думите му още в началото на мандата си служебното правителство е установило, че мерките за борба с COVID-19 са били бюджетирани само до края на март, заради което до края на май средства за тях са намирани по други пера.

"Нямаше актуализация на държавния бюджет и нашата първа задача беше да направим план-сметка за изборите и да осигурим ритмичната работа на правителството. [...] Част от мерките срещу пандемията продължиха да се изпълняват както преди, а друга част от тях бяха предоговорени с работодателите и синдикатите. Осигурихме 2.5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса и за подпомагане на най-уязвимата част на населението", добави финансовият министър.

Повече ваксини за възрастните хора

Здравният му колега Стойчо Кацаров започна изложението си с констатацията, че лошите резултати в неговия сектор се дължат на "недоброто състояние на здравната система и на лошото управление на кризата [с коронавируса]".

"Страната ни беше на първо място по смъртност от коронавирусна инфекция, имаше ниски нива на ваксинация, нямаше утвърден общ план за дигностика и лечение на COVID-19", добави Кацаров с уточнението, че за разлика от повечето европейски страни в България имунизацията на възрастните хора не е била приоритет за управляващите.

"Добрата новина е, че през последния месец има относително висок брой ваксинирани от тях – над 400 хиляди души на над 60-годишна възраст", отчете министърът на здравеопазването.

Като успех в работата си той посочи факта, че България беше една от първите страни в Европа, която утвърди международния сертификат за ваксинирани, прекарали COVID-19 и такива с отрицателни тестове. Добави и, че изцяло е бил преработен проектът за подпомагане на болниците, приемали пациенти с коронавирусни инфекции.

Кацаров припомни, че е възложил изготвянето на доклади и анализи за причините за смъртността, тъй като рискът от нова вълна през есента продължава да съществува и ако няма яснота за причините за лошите резулати, ще има такива и през следващата вълна.

Като друга приоритетна цел в работата си той посочи осигуряването на въздушна бърза помощ. България е единствената страна членка на Европейския съюз (ЕС), която не разполага с медицински хеликоптери за спасяване. По думите му, ако по тази тема се работи със същото темпо, както в момента, страната би трябвало да има въздушна помощ не по-късно от 2024 г.

Предсрочните избори

Провеждането на честни парламентарни избори на 11 юли беше определено от служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков като една от най-важните задачи на кабинета "Янев". В тази връзка той каза, че част от кадровите промени, предприети от него в МВР, са били във връзка с данни за бездействие на конкретни ръководни служители в противодействието на купуването на гласове.

По думите му "в една служба" на министерството са били открити предизборни лозунги на бившата управляваща партия ГЕРБ.

"Всички дела и разработки се отнасят само до случаи, свързани с други партии", добави Рашков с уточнението, че към 11 юни в областните дирекции на МВР са били получени 9 сигнала за изборни престъпления, но не е имало образувано нито едно досъдебно производство.

От думите му се разбра още, че в спомената от него дирекция през годините е била възприета "лексика", която не е включвала "ГЕРБ, ДПС и буквите ББ". Вътрешният министър обаче не даде никакви конкретни подробности по тази тема.

Рашков допълни, че е установил липса на "оперативна чувствителност" в МВР по отношение на "важни проблеми на живота в нашата страна", посочвайки изнесените от здравния му колега данни за случаи на незаконно трансплантации, по които във времето назад не е имало никаква реакция от службите.

Вътрешният министър каза още, че разполага с конкретни данни за незаконно подслушване, не само на политици, но и на протестиращи. Той декларира, че ще ги предостави на парламентарната комисия за контрол на специалните служби и използването на специални разузнавателни средства, когато 46-тото Народно събрание бъде избрано и започне работа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG