Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън и Фон дер Лайен започнаха да затоплят отношенията си с решаване на дългогодишен търговски спор


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

САЩ и Европейският съюз разрешиха дългогодишен търговски спор, свързан с компаниите „Боинг“ и „Еърбъс“, съобщи ДПА. Това се случи по време на срещата между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън.

Диспутът между двете компании доведе до налагане на реципрочни тарифи и беше свързан с взаимни обвинения в нечестно държавно субсидиране, получавано от европейския консорциум „Еърбъс“ и американския му конкурент „Боинг“. Последваха налагане на санкции за всякакви продукти и услуги.

Първо през 2019 г. САЩ наложи наказателни тарифи на стойност 7.5 млрд. долара, а година по-късно арбитражен съд даде зелена светлина на ЕС да наложи наказателни тарифи на стойност 4 млрд. долара на американски стоки. До ситуацията се стигна най-вече благодарение на агресивната търговска политика, налагана от кабинета на Доналд Тръмп.

САЩ наложи допълнителни тарифи върху вноса на сирена, вина, самолетни части най-вече от страни, подкрепящи „Еърбъс“, а Европа отговори с тарифи върху самолетни части, както и продукти за индустрията и земеделието.

„Това отваря нова глава в отношенията ни защото се отдалечаваме от съдебните спорове и се насочваме към кооперация след 17 години на спорове“, каза Фон дер Лайен.

От прессъобщението става ясно, че двете страни са се договорили да замразят налагането на санкции за следващите пет години.

Разрешаването на този спор е част от опита на САЩ да подобри отношенията с ключовия си съюзник и партньор, след като те бяха влошени през мандата Тръмп.

По време на срещите между Байдън, Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел се очаква да се обсъдят и други ключови теми, които вече бяха дискутирани по време на срещите на Г-7 и НАТО. Това са отношенията с Русия и Китай, климатичните промени и патентите за ваксините срещу COVID-19.

Джо Байдън е на първата си международна визита след встъпването му в длъжност през февруари. В сряда той ще се срещне и с руския държавен глава Владимир Путин в Женева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG