Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Избран", но не съвсем. Какво стои зад новината от ДПС, че Илхан Кючюк е оглавил АЛДЕ


Илхан Кючюк
Илхан Кючюк

Българи оглавяват две от четирите най-големи партии в Европейския парламент (ЕП). Така можеше да звучи отзвукът от едно съобщение, разпространено в България в края на миналата седмица. Ако се вгледаме в детайлите обаче, става ясно, че новината всъщност е малко по-различна.

Илхан Кючюк е избран за председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Пресцентърът на ДПС разпространи това съобщение в петък.

Казана по този начин, новината е голяма. И щеше да остане толкова голяма, ако такъв избор наистина се беше състоял. Но Илхан Кючюк не е избиран за президент. Назначен е за временно изпълняващ съпредседател до провеждането на нови избори.

Българските партии в ЕП

Водещите български партии принадлежат към т.нар. семейства на големите европейски политически сили в ЕП. ДПС членува в АЛДЕ. Така, както ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП), а БСП – от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

През 2012 г. бившият премиер и експредседател на българската левица Сергей Станишев беше избран за президент на ПЕС, а през 2015 г. – преизбран.

Новината за избирането на Илхан Кючюк за председател на АЛДЕ означаваше, че българи вече са лидери на две от четирите най-големи политически формации в ЕП.

Имало ли е избор?

Причината конгресът на АЛДЕ да обсъжда въпроса за това кой ще изпълнява функциите на президент на партията е внезапната смърт на Ханс ван Бален в края на април. Никъде в програмата за конгреса на партията обаче няма предвиден избор на президент.

От пресофиса на партията потвърдиха пред Свободна Европа, че избор за президент не се е състоял.

Дори обратното. Като първа точка в дневния ред на делегатите е записано “гласуване на предложението на Бюрото на партията АЛДЕ за отлагане на избора на президент”. Решение, което е прието.

От пресофиса на партията потвърдиха пред Свободна Европа, че избор за президент не се е състоял.

“След смъртта на Ханс ван Бален, Конгресът се съгласи с предложението на Бюрото за назначаване на Тими Дули и Илхан Кючюк за временно изпълняващи длъжността съпредседател до провеждането на нови избори”, пише в отговора на АЛДЕ.

Оттам уточняват, че изборите за президент ще се състоят след една година.

"Избран съм"

Решенията на Конгреса на АЛДЕ са публикувани в официалния сайт на партията. Там могат да се проследят процедурите и начина, по който стават изборите на президент и ръководство. Това се случва след обявяване на процедура и номинации.

Именно по този начин Илхан Кючюк е бил избиран три пъти за заместник-председател на АЛДЕ. За последно през 2019 г. след номинация от ДПС.

Твърдите, че ДПС разпространява фалшиви новини, така ли?
Илхан Кючюк

Въпреки че не е имало такава процедура на последния конгрес, пред Свободна Европа Илхан Кючюк потвърди съобщението на ДПС, че е “избран”.

“След смъртта на Ханс ван Бален заедно с Тими Дули бяхме избрани за временни председатели. Това е легитимно. Имаше избор”, каза Кючюк.

На уточнението, че е бил назначен за временно изпълняващ, защото избор не е имало, Кючюк отговори с въпрос: “Твърдите, че ДПС разпространява фалшиви новини, така ли?”

Малко по-късно Кючюк каза, че е разговарял с ръководителя на пресофиса на партията, който ще изпрати допълнителен имейл, с който да потвърди думите му. До редакционното приключване на този текст това така и не се случи.

XS
SM
MD
LG