Връзки за достъпност

Извънредни новини

От детската любов до УЕФА. Пътят на Ивета Банкова до най-високото ниво във футбола


Ивета Банкова пред паметника на легендарния сър Мат Бъзби на стадиона на Манчестър Юнайтед "Олд Трафорд"
Ивета Банкова пред паметника на легендарния сър Мат Бъзби на стадиона на Манчестър Юнайтед "Олд Трафорд"

Вече близо седмица Евро 2020 привлича вниманието на милиони футболни привърженици по целия свят. Най-голямото спортно събитие от началото на пандемията от COVID-19 беше обявено от представителите на УЕФА като „знак за прераждане и надежда за цяла Европа“.

За съжаление на българските фенове те пак гледат първенството, без да могат да подкрепят собствения си отбор. Въпреки това България все пак има представители на турнира. Работещият като допинг контрол доктор Владислав Великов вече попадна в светлината на прожекторите, след като беше от първите, които се намесиха при инцидента с датчанина Кристиан Ериксен.

На 3000 км на юг от датската столица Копенхаген, в Севиля най-тежката организационна работа около четирите мача, които ще се проведат на испанска земя, е поверена на друг човек от България.

Ивета Банкова-Стоянова е една от двете жени, които са сред единайсетимата, получили назначения от УЕФА, свързани с организацията на срещите в 11-те центъра по време на финалите на първенството. Тя ще ръководи нормалното протичане на четирите срещи в Испания, които ще се изиграят на „Естадио Ла Картуха“ в Севиля.

Не очаквах, тъй като са само 11 делегати и изобщо не съм вярвала, че мога да попадна в този списък.

„Разбрах за назначението около месец преди началото на турнира. Не очаквах, тъй като са само 11 делегати и изобщо не съм вярвала, че мога да попадна в този списък“, казва Ивета.

Въпреки престижното назначение, тя не звучи толкова притеснена, а затова помага и досегашният ѝ опит. Тя вече е била делегат по време на Европейско първенство за жени, а е била и натоварена с организацията на мачове в Шампионската лига. Например Атлетико Мадрид срещу Монако и дербито в групите през сезон 2020/21 между Интер и Реал Мадрид.

Последното ѝ голямо назначение на 1/4 -финала на Лига Европа между Манчестър Юнайтед и Гранада. Тя е първата българка, която е получавала назначение като делегат в Шампионската лига.

По нейни думи разликата между мачовете от най-големите състезания на УЕФА и останалите турнири на континента е огромна.

„Много труд е вложен, за доста кратко време. Има големи екипи от УЕФА и местната федерация. Просто нивото е друго. Изключително интересно е как една голяма система от хора работи в перфектен синхрон“, казва Ивета, напомняйки, че стадионът, на който ще се проведат поверените ѝ мачове, е бил сменен броени дни преди старта на състезанието.

За това колко стриктна е цялата организация свидетелства и фактът, че по време на първата среща на стадиона между Испания и Швеция няколко фена са били изведени от полицията само заради това, че не носят маски в съответствие с местните изисквания.

По нейни думи отношението на всички представители на отборите, играчите и останалите официални лица е уважително. На никой дори не му прави и впечатление, че тя е жена в позиция, която доскоро е била поверявана само на мъже.

В никакъв случай не мога да кажа, че някой ме гледа по-различно, защото съм жена.

„В никакъв случай не мога да кажа, че някой ме гледа по-различно, защото съм жена. Важно тук е да си подготвен, да можеш да отговаряш на всякакви въпроси и да указваш съдействие, когато някой го поиска“, казва тя, но все пак признава, че при първите ѝ мачове от най-висок ранг в мъжкия футбол присъствието ѝ е провокирало реакции на изненада.

Ивета беше директор на провелото се през 2019 г. в България Европейско първенство за девойки до 17 г. и част от организационния комитет на Европейското първенство за юноши до 17 г. през 2015 г. Тя заема позицията на директор на Международния отдел на Българския футболен съюз (БФС), което е едно от малкото назначения на жени на ръководни позиции в българския футбол.

Страстта ѝ към футбола идва още от най-ранна възраст и победата на България над Франция през 1993 г., която класира страната ни за Световното първенство в САЩ през 1994 г. И досега тя е запален фен на играта, а заедно със съпруга си, който е бивш футболист и настоящ треньор, постоянно гледат заедно мачове.

Ивета е завършила специалност „Футбол“ в Националната спортна академия (НСА), а по-късно завършва и магистърска степен по Спортен мениджмънт. Отделно от това е преминала редица специализации и обучителни програми на най-високо ниво във ФИФА и УЕФА.

На фона на постиженията ѝ в личен план, тя продължава да мечтае да се наслади на участието на България в някой от големите форуми.

„Тези събития и моето присъствие на тях са огромна чест, но честно казано ми се ще с нашия отбор да успеем да се класираме някъде, да изпитам емоцията с наш отбор, защото съм сигурна, че ще бъде уникално, а и ще донесе положителен заряд на много българи.“

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG