Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет огласи непрозрачна схема за финансиране в спортното министерство


Бившият министър на спорта Красен Кралев
Бившият министър на спорта Красен Кралев

Министерството на спорта е раздало непрозрачно около 5 млн. лв., каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

“От четирите организации, които са спечелили големите суми от по 670 хил. лв., три се свързват по един или друг начин с едно лице. То се нарича Петър Коларов. Става дума за над 2 млн. лв. само за тази година, които са отишли в неправителствени организации, в които има свързани лица”, каза Кутев.

Петър Коларов е финансов директор на в. “24 часа”. Кутев каза още, че “Ипон” е получавал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който е бил финансиран и като неправителствена организация, е Българската федерация по ММА, оглавявана на Станислав Недков-Стъки.

Разследване, направено от ученика Кристиян Улзари и публикувано на сайта на sCOOL Media разкри, че публичната дейност на четирите организации, финансирани с основната част от бюджета на програмата, е трудно проследима, като някои от тях дори нямат интернет страници или доказана квалификация за работа с младежи. Разследвания по темата беше публикувано и от "Банкер".

"Манипулации, съшити с бели конци"

Малко по-късно в сряда бившият министър на спорта Красен Кралев коментира в Русе, че „това е безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ отново с измислени и манипулативно изнесени данни“.

Кралев заяви, че е изключително горд с осъществяването на националната програма за изпълнение на младежки дейности, която е една от най-успешните.

„Програмата е прозрачна и ясна. Всички победители са обявявани публично. Има ясни критерии. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на заложените критерии през 2017 г.“, добави Кралев, цитиран от БТА.

По думите му всичко друго, изнесено от служебния министър и от Антон Кутев, са "манипулации, съшити с бели конци".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG