Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смяна на върха на разузнаването. Досегашният шеф обвини "дългата ръка на Кремъл"


Досегашният ръководител на разузнаването Атанас Атанасов
Досегашният ръководител на разузнаването Атанас Атанасов

Служебното правителство предложи в сряда на президента Румен Радев да предприеме поредна рокада по върховете на службите за сигурност. След смените на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС, дойде ред и на ръководителя на Държавната агенция „Разузнаване“.

Досега тя се ръководеше от Атанас Атанасов, който заедно с бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев се оказа в дълъг неплатен отпуск, одобрен от бившия премиер Бойко Борисов. Служебният кабинет предлага на президента Атанасов да бъде сменен от полк. Антоан Гечев, който в момента е военен аташе в Рим.

Като мотив за смяната правителственият говорител Антон Кутев каза пред медиите, че под ръководството на досегашния си председател разузнаването не е спазвало „презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“.

По думите му по отношение на президента Атанасов не е спазвал законовото изискане да предоставя еднакъв по обем информация на държавния глава, председателя на парламента и министър-председателя.

Малко след обявяването на рокадата на върха на разузнаването, Атанас Атанасов даде кратък брифинг пред някои медии, на който повтори част от тезите на освободения вече шеф на ДАНС Димитър Георгиев и уволнения му бивш заместник Недялко Недялков.

„Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона. За съжаление през последните седмици сме свидетели на демагогия и популизъм, а според някои индикации и на диктатура. Законът е бил спазван през цялото време“, каза досегашният председател на цивилното разузнаване.

Освен предложението за смяната на Атанасов, правителството взе решение в сряда да назначи Станислав Станчев за зам.-председател на ДАНС на мястото на освободения Недялков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG