Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не може да снимате тук". Докъде стигна полицията, за да издири журналисти


Стойността на строителството на "Арена Бургас" нарасна повече от два пъти. Очаква се залата да бъде завършена през 2021 г.
Стойността на строителството на "Арена Бургас" нарасна повече от два пъти. Очаква се залата да бъде завършена през 2021 г.

Полицията в Бургас понякога работи и за частни интереси. Така излиза от един случай, в който трима журналисти правят разследване, а полицията започва проверка заради това, че са снимали нещо, което не е забранено за снимане. Но пък е известен строеж, около който има твърде много въпросителни.

Едно "бижу"

Наричат я “спортното бижу” на Бургас. Строежът на “Арена Бургас” започна преди седем години. Обектът все още не е завършен, нито пък е сложена точка за разходите.

Стойността на залата нарасна от 35 млн. лв. на 75 млн. лв. и стана обект на няколко журналистически разследвания. Сега обаче полицията за първи път започва да издирва журналистически екип, който я снима.

Издирването беше представено като резултат от оплакване, но впоследствие се изясни, че оплакване няма.

Журналистите и полицията

От 2015 г. Фондация "Фридрих Науман" организира ежегодното издаване на "Черна книга на правителственото разхищение". Текстовете в нея се подготвят от разследващи журналисти, работещи за различни издания, в това число и за Свободна Европа. Отделни видеа разказват как раследванията са били направени.

Публикациите имат един общ знаменател - те показват случаите на неефективно или безотговорно харчене на парите на българския или европейския данъкоплатец. Сред големите постижения на "Черната книга" са историите за АЕЦ "Белене", за фалита на КТБ, за санирането, за финансирането на медии, за евросубсидиите, за строежа на магистрали и много други.

Едно от разследванията, които ще бъдат публикувани през тази година, е на Георги Филипов. То е посветено на парите, дадени за строежа на "Арена Бургас". Докато Генка Шикерова и операторът Мирослав Михайлов снимат самия Филипов на фона на големия строеж, един мъж с вид на охранител им казва, че не могат да снимат тук - на отсрещния тротоар. Не вика полиция, но започва да снима журналистите с телефона си. После и колата на екипа, паркирана на съседната улица.

Залата не е забранен обект.

Във вторник шофьорът на автомобила получава обаждане от полицията да се яви в Пето районно полицейско управление в Бургас. Казват му, че причината е в това, че срещу хората, с които е бил, има оплакване и ще бъде образувана преписка. Присъствието му в района около “Арена Бургас” е било регистрирано от камери.

Шофьорът, чието име няма да споменем, има бизнес, свързан с превоз на пътници. Той е притеснен от неочакваното обаждане от полицията.

Какво е станало всъщност

Проверка на Свободна Европа показа, че оплакване до МВР няма. “Няма и констатирано нарушение”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев.

“Работи се нещо, без да има основание за това”, каза той.

Въпреки липсата на основание, бургаската полиция е положила усилие. Тя е използвала масивите с лични данни на МВР, за да издири човек, който е седял в кола, паркирана на улица. А единственият известен факт за него, преди да бъде идентифициран, е бил в това, че е превозвал снимачен екип.

По случая е разпоредена вътрешна проверка.

Журналистът Георги Филипов не намира обяснение на това, което се е случило. "Трудно ми е да повярвам, че е възможно", казва той, визирайки факта, че полицията се активира, за да притеснява граждани само заради това, че са забелязани с журналисти до обществена сграда. Пък и сградата е още в строеж.

"Начинът, по който това се случва, събужда у мен притеснения, че полицията в Бургас се опитва да сплашва хората чрез проверки, привиквания и други методи, на каквито ставаме вече неколкократно свидетели в последните години", казва още той. Основният му въпрос е в чия услуга работи МВР и кой и защо е толкова притеснен, че да се налага такава активност на полицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG