Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отделят 3,2 млрд. долара за откриване на лекарства за COVID-19


Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.
Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.

Американското правителство ще отдели 3,2 милиарда долара за ускоряване на проучванията за лекарства за COVID-19. Идеята на властите е тези бъдещи лекарства да могат до една година да получат разрешение от Администрацията похраните и лекарствата и да влязат в употреба.

Това е част от американската Антивирусна програма за пандемия, съобщават световните агенции. Нейната цел е максимално да облекчи съпротивата срещу COVID-19 и да я направи възможна в домашни условия.

В края на май американският регулатор вече даде разрешение за спешна употреба на препарат за лечение на COVID-19. Медикаментът е произведен от британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline и нейния американски партньор Vir Biotechnology.

Това лекарство е само за леки до средни случаи на COVID-19. То очаква разрешение за използване от страна на европейския регулатор.

Няколко други компании разработват други медикаменти.

Според доктор Антъни Фаучи, който е директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, ваксините продължават да бъдат най-важната част от борбата с COVID-19, но антивирусните лекарства са „важно допълнение“ към тази борба, особено за хората с определени здравословни проблеми, за които ваксините са по-малко ефективни.

Усилията ще бъдат насочени към изследвания и на други вируси с пандемичен потенциал и ще бъдат финансирани от американския спасителен план.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG