Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони хора са били прогонени от домовете си през 2020 въпреки пандемията


900 жени от Афганистан са били преместени в други райони на страната. Те преминават през обучения по шев и кройка. Тази жена е преместена в провинция Кандахар. Снимката е от 13 юни 2021 г.
900 жени от Афганистан са били преместени в други райони на страната. Те преминават през обучения по шев и кройка. Тази жена е преместена в провинция Кандахар. Снимката е от 13 юни 2021 г.

Близо 3 милиона души в света са били принудени да напуснат домовете си през последната година, съобщи Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Въпреки пандемията от коронавирус, която ограничи движението по света, общият брой на прогонените в резултат от война, насилие, преследване и нарушаване на човешките права е нараснал и вече достига общо 82.4 млн. души.

Според последния годишен доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците за глобалните тенденции, публикуван в петък, това е два пъти повече, отколкото преди десетилетие.

„82,4 млн. души е най-високият брой, откакто сме започнали да ги броим надеждно“, каза Филипо Гранди, ръководител на ООН за бежанците, в интервю преди публикуването на доклада. „Това е показателно за годината, в която всички бяхме затворени, ограничени, блокирани в домовете си, в общностите си, в градовете си",

Според доклада близо 70 % от засегнатите са само от пет държави - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.

Базираният в Женева ВКБООН съобщи, че 99 от повече от 160-те държави, които са затворили границите си заради пандемията, не допускат изключения за хора, търсещи закрила като бежанци или търсещи убежище.

Живот без родители и на улицата
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG