Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР разпитва бивши прокурори. Борисов смята, че крайната цел е той


Николай Кокинов
Николай Кокинов

Бивши високопоставени прокурори са разпитвани от МВР. Сред тях е някогашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който в момента е адвокат.

Пред Свободна Европа Кокинов потвърди в петък, че е разпитван, но не уточни нито в кой ден е станало това, нито по каква тема е проведен разпитът.

"Разпитваха ме оня ден", каза Кокинов без допълнителни уточнения. "Предметът на разговора също не мога да ви кажа [какъв беше], той си е между мен и МВР", каза той.

По информация на БНР за разпит е бил извикан и някогашният шеф на националното следствие и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Той напусна държавното обвинение в началото на мандата на Сотир Цацаров. Преди това изпълняваше длъжността главен прокурор за няколко месеца.

Сред извиканите за разпит има и следовател, каза пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Тази сутрин висши прокурори и следователи са получи телефонни обаждания, с които са призовани да дадат показания по разследване на ГД "Национална полиция", без да е уточнено какво е разследването", обясни тя.

Свободна Европа опита да се свърже с Милева, за да бъде изяснена ситуацията – дали са разпитвани само бивши висши прокурори или сред тях има и настоящи.

Борисов: Целта съм аз

Към момента няма официална информация от МВР. Вътрешният министър Бойко Рашков не отговори на телефонните позвънявания, пресцентърът на институцията – също.

Часове по-късно бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се появи на пресконференция, давана от партията и сам повдигна темата за разпитите на прокурори.

"Тоя цирк не е срещу прокурори и следователи. Целта съм аз. Предполагам, че и мен ще ме викнат седмица преди изборите, вие ще бъдете викнати на тоя панаир. Това е като за шкафчетата - те ме издебнаха, нагласиха и снимаха", каза Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG