Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-много секции в чужбина ще има в Обединеното кралство


Гласуване на българите в Стафорд, Англия, на 4 април 2021 г.
Гласуване на българите в Стафорд, Англия, на 4 април 2021 г.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 791 избирателни секции. Това е най-високият брой места за гласуване извън страната, откриван до този момент.

Най-многобройни ще бъдат секциите в Обединеното кралство.

В решение, взето в петък и публикувано в събота, Централната избирателна комисия одобри списъка на секциите, в които ще може да се гласува на парламентарните избори на 11 юли. Този списък покрива 68 държави.

Новината идва след промени в Изборния кодекс, приети от 45-ото Народно събрание. Те премахнаха ограниченията, наложени по-рано от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Старите ограничения бяха обяснявани с нежеланието на националистите да допуснат "масово гласуване в Турция", където живят много български мюсюлмани.

Сега най-много секции ще има във Великобритания – 135, следвана от Турция със 121 секции, и Германия със 116 секции.

Министерството на външните работи (МВнР) все още очаква разрешение от властите в Германия за откриване на секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства. По тази причина ЦИК публикува секциите в Германия под условие и посочва, че срокът за получаване на разрешение е 30 юни 2021 г.

В Испания са открити 67 секции, в САЩ - 58, в Гърция - 32, в Италия 28.

Съществуват и държави, в които няма да бъдат откривани секции заради военни конфликти, сложна епидемична обстановка и тежки ограничителни мерки. Това са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан,Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия,Казахстан, Узбекистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG