Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече от половината българи смятат, че Борисов е корумпиран и се боят да докладват за корупция


Бойков Борисов по време на живо излъчване по Фейсбук
Бойков Борисов по време на живо излъчване по Фейсбук

Повече от половината българи (56%) през последната година от мандата на третото правителство на Борисов са смятали, че премиерът и хора от личния му кабинет участват в корупция. За депутатите това мислят две трети от хората.

65% от българите казват, че се опасяват да съобщят на органите на реда за случаи на корупция. Всеки пети (19%) признава, че е плащал рушвет под някаква форма.

Това показват подробните данни от социологическо проучване по поръчка на "Трансперънси интернешънъл", разпространени през миналата седмица с Глобалния барометър на корупцията в Европейския съюз, съобщава Дневник. В България то е проведено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3000 души.

79% от участвалите в анкетата са казали, че нямат доверие на властите - правителството, политици, служители в публичните институции или в каквато и да е агенция. Тези, които са казали, че им нямат никакво доверие, са 43%.

Запитани дали служители на правителството са корумпирани, с "почти всички" отговарят 49%, а с "някои/никой" - 41%.

Едно от обясненията защо хората в България се страхуват да съобщават за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са казали, че всички магистрати са корумпирани. Малко по-добре е в полицията - 34% от отговорилите на въпросите казват, че тя е тотално корумпирана, а 58% допускат, че има някои корумпирани полицаи.

Анкетата е проведена само 6 месеца преди изборите на 4 април. България остава на едно от челните места по "усещането за корупция" сред гражданите в сравнение с останалите държави членки на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG