Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов проект за въздушна медицинска помощ предвижда купуването на 6 хеликоптера


В бъдещите три години България трябва да се сдобие с 6 медицински хеликоптера и да има действаща система за системата за въздушна медицинска помощ (HEMS).

Проектът за това е залегнал в актуализирания вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, който служебното правителство изготвя, съобщи в понеделник служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Освен, че до 2024 г. трябва да бъде купена специализираната техника, се планира да бъдат изградени площадки в между 15 и 20 лечебни заведения в страната. Кацаров уточни, че са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им.

Прогнозната стойност на изпълнението на проекта ще бъде до 60 млн. лева.

Плановете на предишния кабинет бяха чрез преразпределяне на неизползвани средства от оперативната програма "Региони в растеж" (ОПРР) да бъдат осигурени 20 млн. лв. за купуване на "минимум един медицински хеликоптер".

"Пътна карта", която представи бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, предвиждаше освен купуването на един медицински хеликоптер да бъдат преоборудвани и четири военни вертолета „Кугър“, които са собственост на Министерството на отбраната.

До сумата от 20 млн. лева се стигна след като първоначално регионалното министерство съобщи, че възнамерява да отпусне 108 млн. лева, но за четири месеца сви средствата неколкократно.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG