Връзки за достъпност

Извънредни новини

КНДР отхвърли възможността за подновяване на преговорите със САЩ


Сестрата на лидера Ким Чен Ун и близка негова съветничка Ким Йо Чен

КНДР не вижда голяма перспектива пред подновяването на преговорите със САЩ от опасения за „още по-голямо разочарование“. Това заяви високопоставената сестра на лидера Ким Чен Ун и членка на управляващата партия– Ким Йо Чен.

Изявлението, което беше разпространено от националните медии, идва ден след като съветникът по национална сигурност на Джо Байдън – Джейк Съливан заяви, че сигналите, които Ким Чен Ун е изпратил в последно време са „интересни“, във връзка с изказването му Северна Корея трябва да е готова както за диалог, така и за пряка конфронтация.

В същото време новината от КНДР идва в момент, в който новоназначеният представител на САЩ за Северна Корея Сунг Ким е на посещение в Южна Корея. По време на визитата той заяви, че се надява на положителна реакция от Пхенян за предложението на Вашингтон за преговори.

В последните месеци Ким Чен Ун заплаши, че още повече ще увеличи ядрения потенциал на страната и подчерта, че съдбата на дипломатичния подход зависи от това дали САЩ ще прекратят „агресивния си подход“, визирайки наложените тежки санкции, както и честите учения на американски военни с Южна Корея.

Една от най-изявените външни политики на предходната администрация на Доналд Тръмп беше свързана с преговорите за прекратяване на ядрената програма на Пхенян и поетапното подобряване на международните отношения. Всичко прекъсна, след като през февруари 2019 г. Вашингтон отхвърли вдигането на тежките санкции върху КНДР в замяна само на частичното разоражаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG