Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЮНЕСКО: Големият бариерен риф трябва да бъде обявен за „застрашен“


От 2015 г. насам част от Големия бариерен риф е претърпяла три големи забелвания, следствие от затоплянето на океаните, което води до смъртта на редица организми
От 2015 г. насам част от Големия бариерен риф е претърпяла три големи забелвания, следствие от затоплянето на океаните, което води до смъртта на редица организми

Комитет на ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на „застрашените“ обекти на световното наследство. Причина за действията на организацията е опит да се противодейства на последиците от изменението на климата, съобщи Ройтерс.

От години Австралия се бори Големият бариерен риф да не бъде включен в списъка на „застрашените“, тъй като това може да доведе до премахването на статута му на обект на световното наследство. Рифът е основна туристическа атракция и осигурява хиляди работни места.

Препоръката предизвика гневна реакция от страна на Австралия, която я определи като политическа намеса. Австралийската министърка на околната среда Сюзан Лий каза, че Канбера ще оспори препоръката и ще защити позицията на страната си.

Групи за защита на околната среда обаче отхвърлиха твърдението, че препоръката е политическа. Спроред тях Австралия не прави достатъчно, за да защити рифа, особено по отношение на изменението на климата.

През 2015 г. Австралия опита да лобира, като организира пътуване на делегати на ЮНЕСКО до непокътнат участък от рифа. Според учени обаче оттогава насам най-голямата екосистема в света е претърпяла три големи избелвания на корали, дължащи се на силни морски горещини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG