Връзки за достъпност

Извънредни новини

УЕФА отхвърли искането стадион да бъде осветен в цветовете на дъгата за мач на Унгария


Местната управа в Мюнхен поиска стадионът да бъде осветен с цветовете на дъгата за срещата Германя - Унгария
Местната управа в Мюнхен поиска стадионът да бъде осветен с цветовете на дъгата за срещата Германя - Унгария

Европейската футболна конфедерация УЕФА отхвърли искането стадионът в Мюнхен да бъде осветен в цветовете на дъгата преди срещата между Германия и Унгария от Евро 2020.

Искането беше направено от градската управа на града домакин с цел защитата на правата на ЛГБТ общността, след като преди седмица Унгария прие нов закон, който забранява дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата.

„УЕФА, според утвърдените си правила, е политически и религиозно неутрална организация. Вземайки предвид политическия контекст на това искане и посланието насочено към решението взето от унгарския парламент, УЕФА трябва да отхвърли това искане“, обявиха от централата.

От там предложиха алтернативни дати, на които може да се случи събитието.

Ден по-рано външният министър на Унгария Петер Сиярто каза, че „смесването на политика със спорт“ е „вредно и опасно“.

Правителството на премиера Виткор Орбан от години заема силно консервативни позиции по всички обществени въпроси.

Това е и второто решение на УЕФА в рамките на седмица, което предизвика големи дискусии. Преди дни от централата заплашиха Лондон, че ще отнемат домакинството на финала, ако на предвидените близо 3000 ВИП гости от чужбина, представители на компаниите спонсори, членове на федерации и др., им бъде наложена карантина при пристигане във Великобритания. Искането на УЕФА не беше насочено към останалата част от феновете, пристигащи от държави определени като рискови, които ще трябва да бъдат изолирани с дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG