Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ блокираха новинарски сайтове от Иран, свързани с властта


Един от блокираните ирански сайтове от страна на САЩ
Един от блокираните ирански сайтове от страна на САЩ

Правоохранителните органи в САЩ иззеха контрола над домейните на 33 ирански новинарски сайта заради нарушаване на наложените американски санкции. Сайтовете са свързани с разпространение на дезинформация или са близки до организации, определяни от Вашингтон като терористични.

Блокираните 33-те сайта са използвани от Иранския ислямски радио и телевизионен съюз (IRTVU). Към тях има и още три сайта на подкрепяните от Иран „Бригади на Хизбула“, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ.

Преди година Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) определи IRTVU за притежавана и контролирана от иранските специални сили Ал Кудс. Тогава бяха наложени и санкции заради опита на Иран за намеса в изборния процес в САЩ.

Домейните, използвани от сайтове, са собственост на американска компания, а IRTVU досега нямат получено разрешение да оперират на американска територия от OFAC.

„Бригадите на Хизбула“ бяха определени като чуждестранна терористична организация от САЩ, а през 2009 г. OFAC ги добави към списъка си със санкционирани организации. Тогава от американската служба подчертаха, че Иранския ислямски радио и телевизионен съюз предоставя „смъртоносна подкрепа“ на организацията.

В последните години отношенията между САЩ и Иран значително се влошиха, а най-ниската им точка беше достигната след убийството на генерал Касем Солеймани. С идването си на власт Джо Байдън заяви, че има намерение да върне страната си към договореностите за ядрената сделка с Техеран. Засега обаче двете страни не могат да постигнат напредък по темата.

Преди дни иранците избраха ултра консервативния яростен противник на Запада Ебрахим Раиси за нов президент. Той самият е санкциониран от САЩ за извършване на престъпления срещу човечеството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG