Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Овчаров е осъден условно на втора инстанция заради мини „Мини Бобов дол“


Румен Овчаров
Румен Овчаров

Апелативният специализиран наказателен съд призна бившия министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров за виновен за умишлена безстопанственост и му наложи условно наказание от две години лишаване от свобода. Според постановлението с действията си бившият министър е виновен за щети на „Мини Бобов дол“ в размер на почти 2.66 млн. лв., съобщиха от съда, цитирани от бТВ.

Освен условното наказание, Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност за 3 години, а за същия период няма да има и право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество.

Подобно е и решението по същото дело спрямо бившия изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов.

На първа инстанция Овчаров беше признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на Пламен Евтимов. С договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата за 24.4 милиона лева.

Съдебното гледане на делото на първа инстанция започна през май 2019 г. В края на април 2020 г. делото отново влезе в съда година след като беше върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Държавното обвинение внесе нов обвинителен акт, в който щетата от отдаването на „Мини Бобов дол“ на частна фирма беше завишено от 9 млн. на над 24 млн. лева.

Румен Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката между 2005 и 2007 г. в правителството на Сергей Станишев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG