Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът спря смяната на ръководството на „Автомагистрали“


Причината за спирането на производството е иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов
Причината за спирането на производството е иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“. Причината затова е иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов.

Аргументът изложен в иска е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова не е провела конкурс за попълването на постовете. Съдът отбелязва също, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение. Магистратите постановяват, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че през 2019 г. 25 фирми са получили авансово 188 млн. лева за обезопасяване на свлачища, като по тях почти нищо не е свършено.

Малко по-рано Сметната палата обяви, че близо 4 млрд. лв. са похарчени от държавното дружество без провеждане на конкурси и без наличен ресурс.

Само ден по-късно Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че е образувала досъдебно производство за длъжностни престъпления в „Автомагистрали“ за периода между 1 януари 2016 г. и 31 декември 2020 г.

Междувременно новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) откри сериозни нарушения в ремонтите на магистралите „Тракия“ и „Марица“, които също са поверени на „Автомагистрали“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG