Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на протести: ВСС единодушно избра Валентина Маджарова за шеф на спецпрокуратурата


Валентина Маджарова
Валентина Маджарова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра единодушно за нов ръководител на специализираната прокуратура единствения кандидат за позицията Валентина Маджарова.

Маджорова заемаше поста на временен ръководител на спецпрокуратурата от юли 2020 г., след като предишният председател Димитър Франтишек изненадващо подаде оставка. Малко по-късно той оттегли и повторната си кандидатура за ръководител на институцията.

През май 2020 г. Маджарова прекрати проверката срещу бившият „номер 2“ в ГЕРБ Цветан Цветанов, която беше започнато година по-рано след серия публикации на Свободна Европа за мезонет, придобит от Цветанов за много по-ниска цена от пазарната.

Тогава се оказа се, че той е разменил новопридобития имот за два свои стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ. Този подчинен по-късно е назначен в държавното "Ръководство въздушно движение".

Година преди тази сделка управляващата партия беше променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал „Лозенец” - „Златен век“. Небостъргачът се строи от фирма „Артекс”, от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

Преди година от неправителствената организация „БОЕЦ“ оспориха решението на Маджарова като заявиха, че прокурорката „не е извършила нито едно действие“, което да сочи, че разследването е водено по същество. Според „БОЕЦ“ тя не е установила реалната цена на закупения луксозен апартамент, нито на двете други жилища, за които той е бил разменен. Не са били извършени експертни оценки, не са били приложени и становища на вещи лица, които да установят тези цени.

Маджарова също така е известна и с това, че не откри нарушения в сключването на редица споразумения на Иван Гешев в качеството му на прокурор с обвинени в организирана престъпност. В края на май 2020 г. главният прокурор лично я награди.

По време на гласуването на назначението на Маджарова във ВСС, пред сградата на съвета се проведе протест с искане за оставките на неговите членове. На него присъстваха около 20 души, сред които и представители на организацията „Правосъдие за всеки“.

За по-късно днес е обявен и друг протест пред сградата на Съдебната палата в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG