Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издирват донорите на органи от Молдова. България остава източник на жертви на трафик на хора


Вътрешният министър Бойко Рашков и специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи дадоха пресконференция на 24 юни.
Вътрешният министър Бойко Рашков и специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи дадоха пресконференция на 24 юни.

Вече има разследване в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) за редица незаконни трансплантации в болница "Лозенец". За това съобщи в четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти.

С цел изясняването на някои факти е установен контакт с представители на Молдова, каза още той. В момента се издирват донори на органи, които са участвали в 14-те случаи на нелегални трансплантации, за които съобщи здравният министър Стойчо Кацаров по-рано през юни.

Проверка на служебното правителство в дейността на болница "Лозенец" е установила, че са извършвани редица нарушения, свързани с източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона. В резултат беше освободено ръководството на лечебното заведение.

На 3 юни Кацаров съобщи, че между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента. Донорите обаче са били от Украйна или Молдова и властите имат основания да смятат, че липсва роднинска връзка между тях и реципиентите.

В България висок брой хора стават жертви на трафика на хора. За това беше съобщено още след брифинга на Националната комисия за борба с трафика на хора и Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

В това число влиза и продажбата на органи и новородени, каза Ричи. Предмет на неговото посещение е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България.

В нашата страна обръщаме изключително голямо внимание на това деяние, каза вътрешният министър Бойко Рашков. Според данни на прокуратурата за 2020 г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална експлоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест.

България остава сред страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на населението, посочи Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG