Връзки за достъпност

Извънредни новини

Източване на НЗОК и незаконни трансплантации. Кацаров освободи ръководството на болница "Лозенец"


Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи в четвъртък, че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“. Причината са редица нарушения, свързани с източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона.

По думите на Кацаров проверки на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) показват, че за месец ноември 2020 г. правителствената болница е отчела, че е лекувала над 60 пациенти, без те реално да са постъпвали там за лечение. Това разкри още през февруари журналистката Миролюба Бенатова в разследване, излъчено в предаването „Алтернативата“.

Според журналистическия материал над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност” с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“, без наистина да са имали нужда от лечение и да са били лекувани. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

Болница „Лозенец“ тогава обясни, че случаят е резултат от „техническа грешка“ и върна над 238 хил. лева на здравната каса. Кацаров каза, че е поискал обяснение от директора на болницата проф. Любомир Спасов.

„Това, което той ми обясни за техническата грешка за мен е неприемливо. Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец. Това е източване на здравната каса“, каза Кацаров на брифинг и добави, че според него няма как предшественикът му на поста министър на здравеопазването Костадин Ангелов да не е бил информиран за този случай.

Освен това между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента.

„Донорите са племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, каза Кацаров и добави, че поне за част от случаите има информация от съответните държави, че реципиентите не са техни граждани и че става дума за фалшиви самоличности.

Третият случай, с който Кацаров мотивира решението си да освободи ръководството на болница „Лозенец“, е свързан с трансплантация на черен дроб, при която определеният от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ най-подходящ кандидат от списъка на чакащите е бил изместен от човек, заемал „много висок пост в държавната администрация“, след „телефонно обаждане“.

Кацаров отказа да разкрие самоличността на реципиента, но каза, че е бил четвърти, последен, в списъка с подходящи кандидати.

Трансплантацията е била извършена в болница „Лозенец“. Кацаров каза, че по случая е започнало разследване.

Служебният здравен министър каза също, че болница „Лозенец“ е завършила 2020 г. с 20 млн. лева загуба. „Не може по този начин“, каза Стойчо Кацаров. „Не може правителствена болница да прави такива неща“, обобщи Кацаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG