Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 150 души са пострадали след торнадо в Чехия


Най-малко 150 души бяха ранени след като торнадо премина през Южна Моравия в Чехия, съобщават световните агенции като се позовават на спешна помощ и местни медии.

Според представители на пожарната има и загинали, но точният им брой за момента не е ясен.

Чешката телевизия информира, че скоростта на вятъра е била между 267 и 322 километра в час, което прави бурята най-силната в историята на страната.

Кадри в социалните мрежи и в информационните сайтове показват отнесени покриви на сгради, изпотрошени прозорци и автомобили и съборени дървета. Според телевизията разрушенията в 7 малки града в региона са сериозни. Представител на град Хрушки от своя страна заяви, че около половината от населеното място практически е изравнено със замята.

Вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек определи ситуацията като сериозна и съобщи, че всички спешни екипи са изпратени на място. По думите му властите обсъждат и включването на армията в спасителните дейности.

По-късно беше съобщено, че провинция Долна Австрия, в близост до която е било торнадото, е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG