Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Помощ от производителя". Скъсан кабел пречи на разчитането на данните от черната кутия на МиГ-29


Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 все още не са свалени, а причината е скъсан лентов кабел. Ако се направи опит за изтегляне на информацията, тя може да бъде изгубена. Това каза в петък сутринта пред БНТ военният министър Георги Панайотов.

Малко по-късно пред Нова телевизия министърът обясни, че се надява разчитането да стане до дни. От думите му стана ясно, че България ще се обърне за помощ към производителя на устройството, който към днешна дата е в Украйна.

Панайотов допълни и че има части от платката на кутията, които са разхерметизирани и е възможно да са нанесени повреди. "Но със съдействието на производителя се надяваме да възстановим всичко", каза той.

Инцидентът с изтребител МиГ-29, излетял от авиобаза "Граф Игнатиево" и участващ в международното учение "Шабла 2021", се случи в нощта срещу 9 юни. Тогава при изпълнение на задача машината падна в Черно море. Пилотът загина.

В отговор на въпроси министърът обясни, че за момента не е известно само какво се е случило през последните 13 секунди от полета на разбилия се самолет. Посочи, че мишената е пусната от безопасна за такъв полет височина - 7 хил. м и не е известно защо падането й се е ускорило накрая.

Черната кутия беше намерена преди ден на дълбочина от 70 метра в Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG