Връзки за достъпност

Извънредни новини

Раман Пратасевич и приятелката му са поставени под домашен арест


Задържаният в Беларус опозиционен журналист Раман Пратасевич и приятелката му рускиня София Сапега са под домашен арест. За промяната в мерките за неотклонение родителите им са информирали руската служба на Би Би Си.

"Те все още са под пълен контрол на властите, никой не е оттеглил обвиненията срещу тях. Не ни се казва нищо за състоянието на Рома, за неговия статус. Дори адвокатът му не дава сведеня", уточнява бащата на журналиста - Дмитрий Пратасевич.

Адвокатът на приятелката на Пратасевич Антон Гашински каза в ефира на “Current Time”, че Сапага се е срещнала с родителите си в петък.

“Вчера ни беше дадена възможност да се срещнем и да поговорим с нея без бдителния надзор на правоприлагащите органи, в неформална обстановка. Слава Богу, тя изглежда добре, здравето ѝ е в ред", казва вторият баща на София Сапага.

По-рано пред Би Би Си той коментира, че дъщеря му е била преместена под домашен арест, в апартамента, в който живее в Минск.

Гашински смята, че прехвърлянето на Сапега под домашен арест е свързано със проведената среща през миналия месец между руския президент Владимир Путин и авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко.

Срещу 26-годишния Пратасевич са повдигнати обвинения, включващи организиране на масови безредици, за което може да бъде осъден на до 15 години затвор.

Случаят със задържането на Пратасевич и приятелката му предизвика международно възмущение.

На 23 май опозиционнитя журналист беше задържан след принудително приземяване на самолет на Райнеър в Минск. Много страни квалифицираха действията на Беларус като “държавно отвличане”.

Ден по-късно Европейският съюз наложи санцкии срещу ключови сектори на беларуската икономика, включително износ на калиеви торове, тютюневата промишленост, петрола и нефтохимическите продукти.

Действията на ЕС бяха изтълкувани от авторитарния президент на Беларус като опит за “подкопаване на суверена и независима държава”.

Режимът на Лукашенко е подложен на международен натиск, откакто той предприе жестоки мерки срещу политическата опозиция и независимите медии след оспорваните избори през август 2020 г.

Протестиращите в страната заявиха, че изборите са фалшифицирани, докато ЕС, САЩ и други страни отказват да признаят официалните резултати от гласуването и не приемат избора на Лукашенко за легитимен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG