Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уважавайте ЛГБТ общността или напуснете съюза. Eвропейски лидери предупредиха Унгария


Виктор Орбан е премиерът на Унгария
Виктор Орбан е премиерът на Унгария

Лидери на държави-членки на Европейския съюз казват, че са предупредили Унгария да уважава правата на ЛГБТ общността или да напусне блока. На втория ден на срещата на върха в Брюксел са се разгорещили разговорите, свързани с новия закон на правителството на Виктор Орбан, който забранява образователни материали за хомосексуалността в училищата.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Руте каза пред журналисти, че няколко от другите държавни глави лично са влезли в конфронтация с Орбан заради унгарската забрана.

"Изразиха много твърда позиция с основно послание, че това не може да остане. Става въпрос за нашите ценности, за това, което отстояваме", каза Руте в петък вечер.

Предложените законови промени, които все още трябва да бъдат одобрени от президента на Унгария, забраняват "показването и промотирането на хомосексуалността" или на смяната на пола на непълнолетни в училища, филми и реклами.

Въпросът насочи вниманието към неспособността на ЕС да овладее „нелибералните демокрации“ в редиците си като Унгария и Полша, чиито дълбоко консервативни, националистически и антимигрантски правителства пренебрегват демократичните стандарти и ценности на блока от години. Само Полша и Словения са подкрепили Орбан по време на двудневната среща на върха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG