Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съвет отхвърли идеята за среща на върха с Путин


Германският канцлер Ангела Меркел каза на тръгване от срещата тази сутрин, че няма съгласие как да се процедира с Русия.
Германският канцлер Ангела Меркел каза на тръгване от срещата тази сутрин, че няма съгласие как да се процедира с Русия.

Европейските лидери не успяха да постигнат решение дали да се срещнат с руския президент Владимир Путин в опит да подновят диалога с Москва. Това стана ясно след приключилото рано в петък сутринта заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Европейският съвет очаква от руската страна повече конструктивна и политическа ангажираност, както и да спре действията си срещу общността и страните членки и трети страни, се казва в приетите заключения на Съвета.

В тях се посочва необходимостта от твърд и координиран отговор на всякаква злонамерена, незаконна и подривна дейност на Москва, като за това се използват всички налични инструменти на ЕС. За тази цел Европейският съвет призовава Еврокомисията и върховния представител по външната политика да представят варианти за допълнителни ограничителни мерки, в това число и икономически санкции.

В документа се добавя, че лидерите остават отворени за диалог с Русия в области от взаимен интерес като климата и многостранни въпроси като Сирия, Либия и ядреното споразумение с Иран.

В заключенията, публикувани малко преди 6 часа българско време, се казва, че европейските лидери ще се върнат към темата за Русия на друго заседание, без да се конкретизира кога.

В документа се осъжда нарушаването на човешките права в Русия и се изразява подкрепа за гражданското общество.

Германският канцлер Ангела Меркел каза на тръгване от срещата тази сутрин, че няма съгласие как да се процедира с Русия, след като германско-френската инициатива да се опита със среща на върха ЕС - Русия беше посрещната със скептицизъм.

Срещу инициативата най-твърдо са се противопоставили държавните ръководители на Латвия и Литва.

Редовните срещи на европейските лидери с руския президент Владимир Путин бяха прекратени през 2014 година, след като Русия анексира полуостров Крим. Предложението на Меркел и на Макрон обаче предизвика остри разногласия в Евросъюза.

Срещата в Брюксел продължава и в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG