Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Унгария. Какво ще се обсъжда на срещата на върха на ЕС


Лидерите на ЕС, Германия , Франция и Италия на среща преди няколко седмици

Лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел за двудневна среща на върха. Ще доминират две теми - взаимоотношенията на блока с Русия и споровете около новия анти-ЛГБТ закон в Унгария. В дневния ред обаче са и санкциите срещу Беларус и отпускането на допълнителна помощ за приемане на бежанци за Турция.

Русия и Украйна

Лидерите на ЕС ще обсъдят възможна среща с руския президент Владимир Путин, която да последва конференцията с Джо Байдън през миналата седмица. Представители на Франция и Германия предложиха идеята като възможен начин да бъдат възстановени отношенията на ЕС с Русия, които според съюза са в „негативна спирала“.

ЕС и Русия са на противоположни позиции по теми като човешките права в Украйна и Беларус. Двете сили също се обвиняват взаимно в намеса на избори, разпространяване на дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността в Източна Европа.

„Не е достатъчно президентът на САЩ да говори с руския президент. Аз приветствам това, но ЕС също трябва да създаде форуми за диалог“, каза канцлерът Ангела Меркел пред долната камара на Бундестага.

Украйна, която се подготвя формално да се кандидатира през 2024 г. за членство в ЕС, критикува предложението за възобновяване на срещите с Русия.

„Инициативите да бъдат продължени срещите между ЕС и Русия без видим прогрес от руска страна биха били опасно отклонение от санкционната политиката на ЕС“, каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

ЕС, САЩ и други страни наложиха санкции на Русия, след като Москва анексира Крим през 2014 г. и подкрепи проруски сепаратисти в Източна Украйна. Дългогодишният конфликт отне живота на над 13 000 души.

Радио Свободна Европа получи предварителна чернова на заключенията от срещата на върха на 24 юни сутринта. Според нея лидерите са съгласни, че ЕС остава отворен за "селективно сътрудничество с Русия по теми, които са от интерес за ЕС", но че Русия трябва да направи повече, за да гарантира основните човешки права на своите граждани.

Беларус

Очаква се ЕС да публикува повече информация за икономическите санкции срещу Беларус. Те бяха наложени заради отклоняването на пътническия самолет към Минск на 23 май, за да бъдат арестувани опозиционният журналист Роман Пратасевич и приятелка му.

Черновата повтаря призивите на съюза за незабавно освобождаване на всички политически затворници и произволно задържани лица в Беларус, както и за „край на репресиите върху цивилните граждани и независимите медии“.

Унгария

Дебатите около законa срещу споменаването на ЛГБТ общността в училищата в Унгария вероятно ще се случат още през първия ден. Промените в законодателството на Унгария бяха предложени на 15 юни и се очаква скоро да влязат в сила.

Законът забранява „показването и насърчаването на хомосексуалност“ сред непълнолетни. Това включва образователни дискусии и информация в училищата.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че законът „ясно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация“. Тя добави, че се обмисля какви действия да предприеме ЕК, тъй като законът е в нарушение на фундаменталните ценности на съюза. Над половината държави в блока подписаха декларация, с която призовават Комисията да вземе мерки.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан защити предложените промени. „[Законът] не съдържа никакви елементи на дискриминация“, каза той в свое изявление в сряда.

Турция

Турция също присъства в дневния ред на срещата на върха. Европейската комисия предлага да бъдат предоставени 3,5 млрд. евро на Анкара през следващите три години като част от разширен пакет за подпомагане на страните, приемащи бежанци от гражданската война в Сирия.

Допълнителното финансиране се разглежда като стимул за Турция да се придържа към усилията, насочени към разрешаване на споровете с Гърция и прекратяване на проучванията за газ във водите около Кипър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG