Връзки за достъпност

Извънредни новини

14 членки на ЕС подписаха декларация против унгарския закон срещу ЛГБТ. България не е сред тях


Снимка от демонстрациите на ЛГБТ общността в Будепеща срещу приетия от парламента закон

Група от 14 държави членки на ЕС подписаха декларация срещу приетия в Унгария закон, който забранява дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училищата. Подписи под документа положиха министри от Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия, Ирландия, Дания, Финландия, Испания, Швеция, Италия, Литва, Латвия и Естония. България не подписа декларацията.

В документа се заявява, че приетият от Будапеща закон е „груба дискриминация, която се базира на сексуална ориентация и полова идентичност“ и представлява ограничаване на свободите.

„Стигматизирането на ЛГБТ хората представлява ясно нарушение на тяхното основно право на достойнство, гарантирано от Хартата на основните права на ЕС“, пише още в позицията.

В декларацията се съдържа и призив към Европейската комисия (ЕК) да осигури прилагането на европейското право и да използва правомощията си, които могат да включват и иск срещу Будапеща в Съда на ЕС.

„Вярвам в Европа, която подкрепя разнообразието, не в тази, която го крие от нашите деца“, написа в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Министърът по европейските въпроси на Швеция Ханс Далгрен определи унгарския закон като „гротеска“.

Декларацията от държавите членки дойде точно преди началото на обсъждането на състоянието на върховенството на закона в Унгария и Полша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG