Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът и министърът на икономиката влязоха в спор заради новото ръководство на ББР


Кирил Петков
Кирил Петков

Софийският градски съд (СГС) определи като безпрецедентно изказването на служебния министър на икономиката Кирил Петков по повод отказа на съда да впише новото ръководство на държавната Българска банка за развитие (ББР).

В събота магистратите излязоха със своя позиция в отговор на критика, отправена от министъра в петък вечер в предаването "Панорама" по БНТ. Петков се усъмни в съдебното решение, с което отново се спира вписването на новото ръководство на ББР. Той обвини съдия Мария Вранеску, че е взела решение в несъответствие със закона.

"Моето подозрение е, че това дълбоко вътрешно убеждение е базирано на нещо друго освен на следването на закона. Искам да се обърна към цялата съдийска колегия. Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този", каза Петков. Една от причините за съмненията на Петков е скоростта на произнасяне на решението.

В отговор Софийският градски съд изрази възмущението си от твърдението, че в работата на съда има нещо съмнително.

"По закон спирането на регистърно производство, каквото е и искането за вписване на новото ръководство на ББР в търговския регистър, е бързо производство, което се разглежда от дежурна смяна, в която участват трима съдии по предварително утвърден график. Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС и съдът е длъжен да се произнесе в рамките на същия ден", написаха от СГС.

Съдиите виждат в изказване на министъра на икономиката "недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания".

"Лошата репутация на българския съд" и притесненията на инвеститорите, за които спомена министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на "подозрения", но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия "е базирано на нещо друго освен следването на закона", пише още СГС.

Магистратите подчертават, че обжалването е законовият механизъм за преценка на законосъобразността на един съдебен акт, а не публичността.

В петък Петков изрази намерението си всеки ден да подава заявление за вписване на надзора и да прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с всяко ново заявление.

До смяната на ръководството на ББР се стигна, след като разследване показа, че основните кредитополучатели от банката са едни и също осем фирми, а не малки и средни бизнеси, каквато би трябвало да е целта на държавната институция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG