Връзки за достъпност

Извънредни новини

Централната банка одобри номинациите на кабинета за ръководни постове в ББР


Българската народна банка (БНБ) е одобрила номинираните от служебния кабинет за няколко ръководни поста в Българската банка за развитие, съобщи във вторник "Дневник". Изданието се позовава на публикуван в сайта на Централната банка актуализиран списък с хора, одобрени за управителни и надзорни съвети на кредитни институции.

Лиценз за членове на управителния съвет са получили Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Георгиев. В надзорния съвет следва да влязат Валентин Михов и Васил Щонов.

Арабаджиев е инвестиционен консултант. Работил е като портфолио мениджър в ОББ и "ОББ асет мениджмънт" и като инвестиционен мениджър в "Уника". Той е част от "Зелено движение" и на предишните избори беше кандидат-депутат от коалицията "Демократична България", от която движението е част.

Крум Георгиев също е бивш кадър на ОББ, където е заемал различни позиции в риск мениджмънта, припомня "Дневник".

Владимир Георгиев е бивш изпълнителен директор на банка "Биохим" по времето, когато тя беше държавна. В последните години е работил във фирмите на бизнесмена Георги Василев, от чиято партия "Република БГ" се канидатира за депутат през 2014 г.

Валентин Михов е работил в банки в Централна и Източна Европа, като последно е работил като финансов консултант.

Васил Щонов беше служебен министър на икономиката и енрегетиката в кабинета на Георги Близнашки през 2014 г.

Одобрението на БНБ петимата да влязат в управителните органи на Българската банка за развитие е поредната стъпка от инициираните от служебния икономически министър Кирил Петков кадрови промени в банката.

В края на май Петков проведе две публични срещи. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката. Ден по-късно министърът се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на банката, но нито една от компаниите не изпрати свой представител.

Като причина за публичното изслушване на Надзорния съвет на ББР Петков посочи отпуснатите големи кредити към фирми, които "не са прозрачни" и са "със съмнителна собственост". Той даде и примери с дружествата "Благоевград БТ", свързано с Делян Пеевски, както и "Роудуей кънстракшън", свързано с Румен Гайтански – Вълка.

Министърът определи като "пълно безобразие" факта, че от 1.9 млрд. лв., раздадени директно от ББР на частни клиенти, 1.8 млрд. са отишли за 20-те най-големи кредити. В началото на юни Централната банка обяви, че започва проверка в ББР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG