Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНБ започва проверка в Българската банка за развитие


Българска банка за развитие
Българска банка за развитие

Българската народна банка (БНБ) започва проверка на Българската банка за развитие (ББР). Причината е публичният конфликт между икономическия министър Кирил Петков и ръководството на ББР. Това става ясно от писмени отговори, изпратени до редакцията на Свободна Европа във вторник.

В тях от БНБ твърдят, че служебният министър на икономиката не е сезирал Българската народна банка за отказа на Управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) да предостави информация за раздадените кредити на новия одитен комитет.

По-рано във вторник Петков каза, че това е „нарушение на Закона за независимия финансов одит, за което ще сезира БНБ да влезе в своите правомощия“.

“Към 16.30 ч. днес [вторник] в БНБ не е постъпвала писмена информация във връзка с поставените от Вас въпроси, за които се информираме от медиите“, казват от БНБ. В писмото на банката се отбелязва, че тя няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките.

„Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР“, казаха от централната банка.

Свобода Европа потърси за коментар и Министерство на икономиката. От там уточниха, че "одитният комитет изготвя протокол, удостоверяващ отказа на Управителния съвет на банката да им предосдтави достъп до кредитните досиета".

От министерството допълниха, че заедно с писмо от министъра този документ ще бъде внесен в БНБ в сряда. "Благодарим на БНБ за започването на целевата проверка в ББР. Очакваме това да помогне одитния комитет да получи пълен достъп до кредитните досиета в най-кратък срок", казаха от министерството.

През миналата седмица Кирил Петков проведе две публични срещи с цел да осветли работата на банката за развитие. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката. Ден по-късно министърът се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на ББР, но нито една от компаниите не изпрати свой представител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG