Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ атакуваха подкрепяни от Иран милиции на границата между Сирия и Ирак


Пентагонът в САЩ. Снимката е илюстративна
Пентагонът в САЩ. Снимката е илюстративна

Американската армия нанесе въздушни удари по подкрепяни от Иран милиции, съобщиха от Пентагона. В неделя са атакувани оперативни и оръжейни складове в граничната зона между Сирия и Ирак.

Военните действия се случват, след като на 26 юни представители на иракските кюрди съобщиха, че четири дрона, натоварени с експлозиви, са нанесли удари по цели около столицата на полуавтономния регион Ербил. Не се съобщава за жертви.

На 27 юни президентът на САЩ Джо Байдън е поръчал "защитни" въздушни удари по оперативни постройки и оръжейни складове.

"Предвид продължаващата поредица от нападения на подкрепяни от Иран групи, насочени срещу интересите на САЩ в Ирак, президентът Джо Байдън нареди по-нататъшни военни действия за прекъсване и възпиране на подобни нападения", съобщиха от Пентагона.

Според американската армия нападнатите в неделя съоръжения са използвани от няколко подкрепяни от Иран милиционерски групи, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада".

Подкрепяните от Иран милиции направиха изявление, в което посочиха имената на четирима членове на фракцията "Катаиб Саид аш Шухада", които според тях са били убити при нападението, и обещаха да отвърнат на удара.

Въздушните удари на 27 юни бяха вторите поръчани от Байдън в региона, откакто встъпи в длъжност преди шест месеца.

През февруари Съединените щати започнаха въздушни удари в Източна Сирия, насочени срещу съоръжения, използвани от подкрепяни от Иран милиции. Те бяха в отговор на ракетни атаки по-рано същия месец срещу иракска база, в която се намират американски и коалиционни войски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG