Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ивет Горанова и тръпката да се качиш на стълбичката


Ивет Горанова
Ивет Горанова

Ивет Горанова стана олимпийска шампионка по карате на Олимпийските игри в Токио през 2021 г. и спечели бронз на световното първенство в Дубай няколко месеца по-късно. Това е нейната история, разказана още преди да започне участието ѝ в Олимпийските игри.

Като малка тя заменя народните танци с карате, а благодарение на този избор днес се подготвя за Олимпиада.

Българската каратистка Ивет Горанова се класира за Олимпийските игри през 2021 г. в дисциплината карате. На квалификационния турнир в Париж през юни тя участва в 9 срещи в един ден в категория 55 кг. и спечели 8 от тях.

"Обичам да побеждавам, това ме държи. Тръпката, когато победиш и се качиш на стълбичката“, споделя Горанова пред Свободна Европа.

Тя особено набляга на концентрацията: „Обикновено гледам да се съсредоточа върху мача, който предстои, не мисля 3-4 мача напред“, казва тя.

На въпроса как е реагирал треньорът ѝ, Ангел Ленков, след победата на квалификациите, тя отговаря, че той не показва много емоция по принцип. „Все пак аз съм сигурна, че той отвътре е изгарял от щастие“. Преди мачове той винаги я подкрепя безусловно.

Ивет Горанова е носител на множество медали от състезания в България и чужбина. Сред тях се открояват бронзовият медал от Световното първенство през 2018 г., както и злато от Европейските игри в Минск през 2019 г.

Ивет се занимава с народни танци като дете, а след това, когато в училището ѝ в Долна Митрополия отварят школа по карате, тя решава да опита. „Бях гледала карате само по филмите, нямах представа какво е“. По-късно с всяка една тренировка спортът започва да ѝ харесва все повече.

Ивет има и друга мечта – да стане полицайка. „Като видя една жена полицайка, с очилата, с униформата, на гърба да пише „Полиция“ и нещо започва да ври в мен“, споделя тя в интервю за Нова телевизия.

Ивет е родена в Долна Митрополия, където започва да тренира на 10-годишна възраст. По-късно се премества в Плевен и продължава тренировките си там. След като започва да трупа международни успехи обаче, подготовката ѝ вече се случва предимно на международни лагери.

„Започнахме с лагер в Мадрид, като там наблегнахме повече на тактическата подготовка. Сега сме в Италия и тук тренираме двуразово всеки ден и след това заминаваме за Сърбия“, разказва Ивет за активната си подготовка за Олимпийските игри.

Тази година спортът карате е включен за първи път на Олимпийските игри. В категорията на Горанова имат право на участие само 10 състезателки. Точно след месец, на 28 юли, Ивет ще замине за Токио, за да стане една от тях.

XS
SM
MD
LG