Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ивет Горанова и тръпката да се качиш на стълбичката


Ивет Горанова

Като малка тя заменя народните танци с карате, а благодарение на този избор днес се подготвя за Олимпиада.

Българската каратистка Ивет Горанова се класира за Олимпийските игри през 2021 г. в дисциплината карате. На квалификационния турнир в Париж през юни тя участва в 9 срещи в един ден в категория 55 кг. и спечели 8 от тях.

"Обичам да побеждавам, това ме държи. Тръпката, когато победиш и се качиш на стълбичката“, споделя Горанова пред Свободна Европа.

Тя особено набляга на концентрацията: „Обикновено гледам да се съсредоточа върху мача, който предстои, не мисля 3-4 мача напред“, казва тя.

На въпроса как е реагирал треньорът ѝ, Ангел Ленков, след победата на квалификациите, тя отговаря, че той не показва много емоция по принцип. „Все пак аз съм сигурна, че той отвътре е изгарял от щастие“. Преди мачове той винаги я подкрепя безусловно.

Ивет Горанова е носител на множество медали от състезания в България и чужбина. Сред тях се открояват бронзовият медал от Световното първенство през 2018 г., както и злато от Европейските игри в Минск през 2019 г.

Ивет се занимава с народни танци като дете, а след това, когато в училището ѝ в Долна Митрополия отварят школа по карате, тя решава да опита. „Бях гледала карате само по филмите, нямах представа какво е“. По-късно с всяка една тренировка спортът започва да ѝ харесва все повече.

Ивет има и друга мечта – да стане полицайка. „Като видя една жена полицайка, с очилата, с униформата, на гърба да пише „Полиция“ и нещо започва да ври в мен“, споделя тя в интервю за Нова телевизия.

Ивет е родена в Долна Митрополия, където започва да тренира на 10-годишна възраст. По-късно се премества в Плевен и продължава тренировките си там. След като започва да трупа международни успехи обаче, подготовката ѝ вече се случва предимно на международни лагери.

„Започнахме с лагер в Мадрид, като там наблегнахме повече на тактическата подготовка. Сега сме в Италия и тук тренираме двуразово всеки ден и след това заминаваме за Сърбия“, разказва Ивет за активната си подготовка за Олимпийските игри.

Тази година спортът карате е включен за първи път на Олимпийските игри. В категорията на Горанова имат право на участие само 10 състезателки. Точно след месец, на 28 юли, Ивет ще замине за Токио, за да стане една от тях.

Facebook форум

Най-ново видео

Лекари трансплантираха на човек бъбрек на прасе
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG