Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бунтовници превзеха част от Етиопия, населението празнува


На 21 юни 2021 в Етиопия се проведоха парламентарни и местни избори, в които не можеха да участват жителите на района Тигре.

Бунтовнически сили превзеха северния район на Етиопия и доведоха до бягство официалните власти, предаде Би Би Си. Паравоенните формирования бяха посрещнати радостно от жителите, по улиците има празненства, изстрелват се фойерверки.

Това се случи в района на Тигре, чиято столица Мекеле беше превзета от бунтовниците късно вечерта във вторник.

През 2020 в Тигре се водеха ожесточени боеве, които не успяха да засегнат само централния град на района. Битката се води между Народния фронт за освобождение на Тигре, който е лоялен на предишните власти в страната, и сегашното правителство, начело на което се оглавява от нобелов лауреат.

Премиерът Абий Ахмед Али, който получи Нобеловата награда за мир през 2019 г., както и неговите опоненти, са поравно обвинявани в престъпления срещу човечеството и водене на политика, довела до глад огромна част от населението на района.

В доклад на ООН, публикуван преди дни, се съобщава за 353 000 души, които се намират в "катастрофално" състояние, породено от глада, и за други 1 млн. 769 хил. души, които се нуждаят от "спешна помощ".

ООН си служи със скала от пет показателя за определяне на степента, в която гладът застрашава живота на човека. Изброените в доклада състояния, в които се намират над 2 млн. души, са най-тежките в тази скала. След тях следва смърт.

В Тигре живеят около 6 милиона души. Населението на цяла Етиопия наброява над 109 млн. души.

Официалните власти, ръководени от нобеловия лауреат, превзеха района на Тигре на 28 ноември 2020 г. и наложиха изолация на района. Тъй като боевете продължиха, миналата седмица в района не се проведоха национални избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Да се завърнеш в плячкосан от руски войници дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
XS
SM
MD
LG