Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството уволни шефовете на БДЖ


Релсов път. Снимката е илюстративна.
Релсов път. Снимката е илюстративна.

Ръководителите на Българските държавни железници (БДЖ) са уволнени, съобщиха от Министерството на транспорта във вторник. Решението е било взето от служебния министър Георги Тодоров.

Уволнените са директорът на "Холдинг БДЖ" Никола Василев и председателят на Съвета на директорите на държавния превозвач Григори Григоров.

Като причини за решението се посочват влошените показатели на дружеството спрямо 2020 г., масовите закъснения на пътническите влакове, лошата организация на товарните превози, която е довела до отлив на клиенти, забавената модернизация на локомотивите, както и открити нарушения при поръчки на холдинга, включително и при тази с 15-те нови електрически локомотиви на световния производител Siemens – Smаrtron.

В съобщението министерството се обръща специално внимание на лошата хигиена във влаковете на БДЖ.

За постовете на Василев и Григоров ще бъдат обявени конкурси.

Дотогава дружеството ще се управлява от останалите трима членове на холдинга, които трябва да изберат помежду си изпълнителен директор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG