Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свилен и Константин Рангелови и техният дрон, който завладява света


Свилен и Константин Рангелови
Свилен и Константин Рангелови

“Кога ще дойдеш на гости, за да ми донесеш българско сирене?”

С този въпрос Константин Рангелов се обръща към брат си Свилен през декември 2013 година. Тогава Константин работи като инженер към аерокосмическа компания в Нидерландия.

“Не ме занимавай, няма да идвам скоро. Ако искаш сирене, направи дрон, по който да ти го изпратя”, отговаря Свилен.

От този на пръв поглед обикновен разговор тръгва историята на “Дронамикс” - български стартъп, който цели да демократизира световния пренос на товари благодарение на безпилотни товарни дронове с обсег до 2500 километра.

Сега компанията и германската логистична група “Хелман” обявиха, че са сключили споразумение, според което от 2022 година дронове на българската компания ще извършват полети за немския доставчик.

Константин Рангелов
Константин Рангелов

“Разговорът със сиренето всъщност беше последната сламка”, каза Свилен в интервю за подкаста “Свръхчовекът с Георги Ненов”.

"На 1-ви декември 2013 година "Амазон" представиха своята визия за това как малки дронове, които дотогава се използваха само за снимки, могат да служат за скоростни доставки на потребителски стоки", разказва Свилен.

“Направихме проучване на пазара и разбрахме, че конвенционалната мрежа за доставки, която включва голям товарен самолет, камиони пренасящи стоките до градски центрове, и "баничарки", които откарват продукта до дома ви, не е оптимизирана. Ние решихме да скъсим процеса като направим "летяща баничарка", която пренася стоки директно от производствените центрове до дома ви", добавя той.

Инвеститорите намират идеята на двама братя за обещаваща. Фондът Eleven е първият инвеститор в "Дронамикс". След него се включват и австрийският фонд SpeedInvest, и съоснователят на "Телерик" Бойко Яръмов.

Свилен Рангелов
Свилен Рангелов

Свилен и Константин привличат международен екип от експерти, които влагат усилията си в разработката на модел, наречен от компанията "Черният лебед" - "защото първоначално звучеше като нещо невъзможно, но ние упорствахме", казва Свилен, цитиран от "Дневник".

В момента "Дронамикс" имат договори с 39 летища в 13 държави.

Пазарите, към които братята Рангелови са се прицелили в дългосрочен план, са Азия, Африка и Латинска Америка. Причината е, че там липсва развита пътна инфраструктура. Това води до оскъпяване на транспорта и до повишаване на цените за потребителите на много стоки.

"В Етиопия например липсват достатъчно пътища, което е спирачка да се инвестира, понеже после логистиката би била много трудна. Ако един камион в тамошните условия пътува 3 дни, за да достави стока, то "Черният лебед" може да измине същото разстояние по въздух за 7 часа", каза Свилен в интервю за "Капитал".

В същото интервю братята Рангелови споделят, че част от причината да стартират своята компания в България е финансова. “В Холандия парите ни щяха да свършат много по-бързо”, казват те и добавят, че искат освен това и да развиват експертиза в тази област в страната.

"Тук не е имало самолетостроене от 70 години и голяма част от авиоинженерите напускат страната. Затова и половината от колегите ни са учили или работили в чужбина. Искаме да запазим тренда да връщаме качествени инженери и да даваме шанс на тези, които са вече в България", казват двамата.

Константин и Свилен се завършили Американския колеж в София, след което се заминали да следват в чужбина.

Свилен, който е по-възрастния от двамата, е бакалавър по икономика от колежа “Дейвидсън” в Северна Каролина. След завършването си е работил в сферата на маркетинговия мениджмънт.

Константин е учил авиационно и космическо инженерство в Техническия университет в Делфт, Нидерландия. Работил е по специалността си в компания за авиационна техника.

XS
SM
MD
LG