Връзки за достъпност

Извънредни новини

Глобален щаб иска поне 40% от хората да са ваксинирани срещу COVID-19 до края на 2021


Ръководителите на Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ), Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО) са участвали на 30 юни в първо заседание на новосъздаден оперативен щаб за справяне с последствията от COVID-19.

Участниците в него изразиха загриженост заради „ограничения брой ваксини, терапии, диагностични средства и подкрепа за доставките, които са на разположение на развиващите се страни“. Затова призоваха страните от Г-20 към предприемане на няколко спешни стъпки, съобщават от МВФ в четвъртък.

Новият глобален щаб настоява лидерите на развитите държави да приемат целта за поне 40% ваксинирани от населението във всяка страна до края на 2021 г. и поне 60% – до първата половина на 2022 г.

Освен това най-големите световни организации искат страните от Г-20 „да споделят повече дози ваксини сега, включително като гарантират, че поне 1 милиард дози ще бъдат споделени с развиващите се страни през 2021 г., като този процес започне незабавно“.

Останалите две спешни стъпки, за които се призовава в официалното изявление от първото заседание на новия щаб, са финансова подкрепа за развиващите се страни, за да се справят с недостига на ваксини, както и премахване на „всички пречки пред износа на суровини и готови ваксини, както и други пречки пред операциите по веригата за доставки“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG