Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отборът на Софийския университет, който достига върхове в международното право


Йоан Улузов, Надя Денкова, Гергана Урумова, Николай Младенски, Велислава Русева и Евгений Минчев

Тази история е за една вековна гора, която ще бъде изсечена, за да се построи язовир. В нея има и един министър, заподозрян в корупция, и едно нарушено обещание на една държава към друга. Не, това не е история от новините. А само малка част от сложен казус, пред който са били изправени студенти по международно право от цяла Европа.

Спорът е между две въображаеми държави, които решават да се обърнат към Международния съд на Организацията на обединените нации (ООН). А студентите влизат в ролята на ищци и ответници, за да защитават гледната точка на двете държави пред съдии – действащи юристи и преподаватели от цяла Европа.

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успя да завоюва престижното четвърто място в отборното класиране на 44-ото издание на състезанието „Телдърс“ – „европейското“ по международно публично право.

Велислава Русева, Гергана Урумова, Йоан Улузов и Надя Денкова се наредиха сред отборите от водещи университети в Германия, Великобритания и други страни в Европа.

Това е най-голямото постижение на България в състезанието досега в общото класиране според достъпните данни, посочва Софийският университет. Цялото състезание се провежда като симулация на процес пред Международния съд на ООН.

Държавите са измислени, но проблемите, които стоят пред тях са актуални.
Николай Младенски

„Държавите са измислени, но проблемите, които стоят пред тях са актуални проблеми на международните отношения и международното право“, каза пред Свободна Европа Николай Младенски, един от треньорите на отбора.

„Тази година казусът включваше проблеми на международното екологично право, на международното инвестиционно право и на опитите за международна уредба на борбата с корупцията – все актуални теми, в които винаги има повече от една страна.“

Затова и във всеки отбор има по два екипа – на ищци и на ответници.

Фория срещу Костат

Ищците защитават държавата Фория, която е по-високо развита и затова нейният премиер е обещал финансова помощ за инфраструктурни проекти на другата страна. По-късно обаче помощта е оттеглена и е заведено дело. Причината е, че другата държава – Костат, изсича като част от такъв проект вековна гора, която е важна за целия регион.

„Още когато видях казуса, помолих аз да аргументирам този иск, защото е много актуален. Аз трябваше да убедя съдиите, че извършеното от ответника изсичане на тези гори ще повлияе на климата“, каза Гергана Урумова, която е защитавала позицията на държавата Фория.

„Държавата Костат е по-слабо развита и иска да изгради язовир, който трябва да помогне за електрифицирането ѝ. И всъщност трябваше да преценим къде е тази граница между икономическите интереси на тази по-слабо развита държава и опазването на околната среда“, каза Велислава Русева, на която се е паднало да защитава интересите на държавата Костат.

Казусът продължава със съмненията за корупция от страна на министъра на икономиката на държавата Фория. Ситуацията пак звучи като извадена от новините – той е председател на борда на дружество с държавно участие, което печели обществената поръчка за доставка на машини за построяването на този язовир.

Журналистическо разследване обаче сочи, че за целта е използвал услугите на лобист в нарушение на закона на държавата Костат, която е възложила поръчката. Въпросът е може ли той да бъде съден там и може ли да бъде развален договора за инвестиция на това основание.

Въпросът беше изключително спорен – дали министрите се ползват с някакъв имунитет на международната сцена и ако да, какъв.
Йоан Улузов

„Въпросът беше изключително спорен – дали министрите се ползват с някакъв имунитет на международната сцена и ако да, какъв. И дали заради тези обвинения срещу него може да бъде развален договора за инвестиция“, каза Йоан Улузов, който е защитавал държавата Фория. „Моята теза беше, че тези обвинения са недоказани, защото съдебен процес още не е започнал.“

„Позицията, която аз защитавах, е че държавата Костат не е нарушила договора, като е отказала да приеме машините и да плати заради съмненията за корупция. И за целта трябваше да намеря примери за такива случаи от действителността“, каза Надя Денкова, която защитава гледната точка на държавата ответник.

Въпреки че защитават противоположни позиции, студентите в отбора непрекъснато обменят аргументи и тренират заедно.

Подготовката на отбора

Отборът се събира през лятото на миналата година и започва да се подготвя веднага. Казусът е публикуван през есента. След това студентите имат няколко месеца да подготвят писмените си защити. А после подготвят и пледоариите си, които са през юни. Те се провеждат пред действащи юристи и преподаватели от цяла Европа.

Финалите се провеждат традиционно в Хага и това не е случайно – там е седалището на Международния съд на ООН. Заради пандемията тази година те се провеждат онлайн, но това не намалява ентусиазма на отбора.

„Това, което се получава накрая, е резултат от много работа – писане, търсене на информация, аргументи, обсъждания и тренировки. Те се адаптираха към този интензивен начин на работа и в крайна сметка получиха висока оценка“, казва Евгений Минчев, треньор на отбора.

И четиримата студенти не пропускат да отбележат, че участието им в състезанието е било сериозно предизвикателство, което им е донесло ценен опит.

Велислава Русева, Гергана Урумова и Йоан Улузов са студенти в специалност „Право“ в Софийския университет, а Надя Данкова учи „Международни отношения“. Велислава, Гергана и Надя завършват трети курс, а Йоан – втори.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG