Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата отрича да е нареждала на МВР какво да пита журналистка, писала за ДПС


Венелина Попова
Венелина Попова

Прокуратурата не е разпореждала на разследващ полицай да пита журналистката Венелина Попова как подбира темите, по които работи, както и защо пише статии за ДПС и бившия депутат от движението Делян Пеевски.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в четвъртък с уточнението, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала по текст на Свободна Европа, в който се разказва за разпита на Попова.

Става въпрос за публикацията под заглавие "Защо съм писала за ДПС и Пеевски". Прокуратурата и МВР отново се заеха с журналист" от 29 юни, в която самата Попова разказа как е била повикана на разпит в Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Два дни по-късно ВКП съобщава, че разпитът е бил извършен по наблюдавано от Районната прокуратура в Сливен досъдебно производство. Пресцентърът на държавното обвинение твърди, че "не са давани указания от прокурор на разследващ полицай за въпросите, които следва да бъдат поставени при разпита на Попова в качеството й на свидетел".

"Липсват указания и за задаваните в посочените в публикацията въпроси. В тази връзка ВКП е сезирала Дирекция "Инспекторат" на МВР относно действията на служителя, извършил разпита. За резултатите от проверката на ВКП Венелина Попова ще бъде уведомена по надлежния ред", допълват от ВКП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG