Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: България е основен източник на трафик на хора в ЕС


Корупцията сред органите на реда и съдебните органи и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик е една от причините за липсата на напредък в България
Корупцията сред органите на реда и съдебните органи и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик е една от причините за липсата на напредък в България

Правителството на България не е изпълнило напълно минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но полага значителни усилия, за да го постигне. Страната е един от основните източници на трафик сред членките на Европейския съюз (ЕС). Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора, който обхваща 188 страни в света, съобщи БТА.

През последната годината управляващите не са изпълнили минимални стандарти в няколко ключови области като присъдите срещу осъдени трафиканти, които са минимални и подкопават усилията за борба с проблема.

„Корупцията сред органите на реда и съдебните органи продължава да пречи на напредъка и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик, продължава да съществува безнаказано“, се казва още в доклада.

В доклада са отбелязани и положителни стъпки, които са предприети като увеличаването на финансирането за национална стратегия, даване на повече средства за деца в кризисните центрове и по-голямо международно сътрудничество.

Най-сериозни са критиките срещу 17 страни, сред които са Афганистан, Алжир, Мианмар, Куба, Китай и други. Според доклада тези страни не полагат достатъчно усилия в борбата с трафика на хора и в резултат могат да получат санкции от Вашингтон.

Някои съюзници и партньори на САЩ като Израел, Норвегия, Нова Зеландия, Португалия и Швейцария са понижени от най-високата категория за справяне с проблема, защото не полагат достатъчно усилия за справянето с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG